Ekonomija     | 04.09.2019. 15:07 |

U Goraždu predstavljanje mogućnosti podrške investicijama iz dijaspore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Grad Goražde sutra će biti domaćin info dana za potencijalne investitore iz bh. dijaspore, koji će biti realiziran u saradnji sa USAID Projektom "Diaspora Invest" i Biznis centrom bh. dijaspore.

Nakon što je Goražde pristupilo mreži jedinica lokalne samouprave koje rade aktivno na promociji mogućnosti za ulaganje prema članovima bosanskohercegovačkih zajednica širom svijeta, ovo okupljanje će biti prilika za njihovo povezivanje sa lokalnim investitorima.

 - Želimo predstaviti rad Biznis centra bh. dijaspore u okviru kojeg podržavamo pokretanje investicija, registraciju preduzeća, poslovno savjetovanje potencijalnih investitora iz dijaspore, razvoj biznis planova i slično. Također, u sklopu info dana biće predstavljen i novootvoreni poziv USAID Projekta "Diaspora Invest", koji kompanijama koje nisu starije od tri godine, a koje su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu člana bh. dijaspore ili imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom, nude podršku za razvoj i buduća ulaganja - kazao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Sutrašnji skup će biti održan u prostorijama Gradske uprave Goražda, nakon čega će zainteresirani investitori moći saznati više o procedurama za prijave na poziv u sklopu kojeg se nudi mogućnost sufinansiranja do 50.000 KM.

- Grad Goražde je pokazao potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Biznis centrom, te otvaranjem vrata za diskusiju i predstavljanje potencijala koji dijaspora ima, da je kao lokalna zajednica spreman za iskorak u odnosu prema novim ulagačima, te da gradonačelnik i gradska uprava prepozanju vrijednost saradnje sa iseljeništvom. USAID Projekat "Diaspora Invest" je u dosadašnjem radu podržao više od 60 kompanija iz cijele zemlje, a ovo je dobra prilika za njihovo povezivanje sa kompanijama iz Goražda - zaključio je Alijagić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo