Bosna i Hercegovina     | 02.09.2019. 14:45 |

Golić: Parkom prirode 'Una' protiv odlagališta radioaktivnog otpada

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. septembra (FENA) – Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode „Una“ do kraja sedmice bit će upućene Vladi Republike Srpske (RS) na usvajanje, potvrđeno je danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Taj resor je 2017. godine pokrenuo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH odnosno u neposrednoj blizini rijeke Una.

Zbog identifikovanih prirodnih vrijednosti, izmjenama i dopunama Prostornog plana RS-a do 2025. godine planirano je da bude u kategoriji park prirode.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je danas sa načelnikom općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom, koji ju je obavijestio da postoji načelni dogovor načelnika jedinica lokalne samouprave u zoni obuhvata budućeg Parka prirode „Una“ da se formira javna ustanova koja će upravljati tim zaštićenim područjem.

Drljača je rekao da  je tokom javnog uvida u Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode „Una“ data sugestija da se java ustanova osnuje i da njeno sjedište bude u općini Novi Grad/Bosanski Novi. 

Golić je rekla da Ministarstvo prihvata navedenu sugestiju, pod uslovom da osnivači navedene javne ustanove budu sve četiri općine u zoni obuhvata (osim Novog Grada/Bosanskog Novog, to su još Kozarska Dubica, Bosanska Kostajnica i Krupa na Uni), te da se sporazumom o osnivanju javne ustanove definišu međusobni odnosi i obaveze svih osnivača u daljem funkcionisanju i finasiranju te institucije.

Obavijestila je načelnika Novog Grada/Bosanskog Novog da su primjedbe i sugestije na Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode „Una“ nakon javnog uvida razmotrene i da će konačan priedlog akta o proglašenju još jednog zaštićenog područja biti do kraja ove sedmice upućen Vladi Srpske na usvajanje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Amidžić: Statistika govori da je Bihać uz Sarajevo grad kojeg ljudi najviše posjećuju

Za Drugu bosanskokrupsku regatu prijavljeno oko 1. 000 učesnika

Bihać svrstan među najpoželjnije evropske gradske destinacije za 2022. godinu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!