Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 20:21 |

Sindikat obrazovanja USK: Štrajk od 2. septembra

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 30. augusta (FENA) - Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona donio je odluku o organizovanju generalnog štrajka počevši od 2. septembra u svim osnovnim i srednjim školama.

U skladu sa zakonskim propisima, odluke je Sindikat dostavio svim relevantnim institucijama još 12. jula, a do 22. augusta niko od strane vlade nije našao za shodno da pregovara sa sindikatom niti ponudi sindikatu rješenja njihovih zahtjeva, navodi Kantonalni odbor Sindikata USK-a u saopćenju.

"U toku mirenja, koje je prvi put zakazano 22.augusta ponudili su nam ono što već imamo, potvrđujući da budžet nije donesen u skladu sa zakonskim propisima jer u njemu nije planirana isplata plate koju propisuje Kolektivni ugovor, za djelatnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, a sad tvrde da nema novca u budžetu",  navode  iz Sindikata.

Tvrde da direktori od radnika traže potpise ko je za štrajk, a ko je za rad, što predstavlja, kako navode u saopćenju s potpisom predsjednici kantonalnih odbora  strukovnih sindikata Zehra Hadžić i Samir Fajić, direktno miješanje u rad sindikata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović u Bihaću razgovarao sa premijerom i ministrima u Vladi Unsko-sanskog kantona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana