Svijet     | 30.08.2019. 15:59 |

Mogherini: EU će nastaviti raditi na očuvanju iranskog nuklernog sporazuma

FENA Internet

HELSINKI, 30. augusta (FNA) - Evropska unija nastavit će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom i pozdravit će svaki potez koji  bi pridonio njegovim uslovima, izjavila je u petak šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

- Moja uloga je da očuvam punu provedbu postojećih sporazuma. Ponavljam, ako nešto drugo može da se dogradi na njih, to bi bilo pozdravljeno od Evropske unije - izjavila je Mogherini novinarima tokom sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Helsinkiju.

Nuklearni sporazum je ugrožen otkako su se Sjedinjene Države povukle iz njega u prošloj godini i ponovo su uvele ekonomske sankcije Iranu, nastojeći da prinude Teheran da pristane na šire ustupke, uključujući i limitiranje svog programa balističkih projektila. 

Nova nada u deblokiranje političkog ćorsokaka pojavila se nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao na razgovore sa zemljom domaćinom Francuskom na samitu G7 u Biarritzu u nedjelju.

Mogherini je odbila direktno odgovoriti da li Sjedinjene Države sada zahtijevaju da Iran učini više od pristanka na zahtjeve iz postojećeg sporazuma.

- Naš rad je u tome da osiguramo puno povinovanje Irana njegovim obavezama iz nuklearnog sporazuma - kazala je Mogherini, prenosi  Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo