Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 12:56 |

UNHCR - Više od polovice izbjegličke djece školskog uzrasta ne ide u školu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Od 7,1 milion izbjegličke djece školskog uzrasta, njih 3,7 miliona ili više od polovice ne ide u školu, navedeno je u izvještaju koji je danas objavio UNHCR.  

Izvještaj "Intenziviranje napora: Obrazovanje izbjeglica u krizi" pokazuje da prepreke koje sprečavaju izbjegličku djecu da imaju pristup obrazovanju postaju sve teže savladive kako ova djeca rastu: u svijetu tek 63 posto izbjegličke djece pohađa osnovnu školu u usporedbi sa 91 posto ostale djece. Širom svijeta, 84 posto adolescenata stiče srednje obrazovanje, u usporedbi sa samo 24 posto izbjeglica koje dobijaju priliku da idu u srednju školu. 

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi rekao je da je škola mjesto na kojem izbjeglice dobijaju drugu šansu.

- Iznevjerili smo izbjeglice jer im ne pružamo šansu da razviju vještine i znanje koje bi trebalo da ulože u svoju budućnost - dodao je Grandi. 

Oštar pad broja izbjeglica upisanih u osnovne i srednje škole direktna je posljedica nedostatka sredstava za njihovo obrazovanje. Zbog toga UNHCR poziva vlade, privatni sektor, organizacije koje se bave obrazovanjem i donatore da finansijski podrže novu inicijativu koja ima za cilj da pokrene srednje obrazovanje za izbjeglice. 

- Potrebno je da investiramo u obrazovanje izbjeglica ili ćemo platiti cijenu generacije djece osuđene da odrastu nesposobni da vode samostalan život, nađu posao i daju pun doprinos svojim zajednicama - naveo je Grandi. 

Inicijativa za srednje škole bit će usmjerena na izgradnju i opremanje škola, obuku nastavnika i finansijsku podršku izbjegličkim porodicama za pokrivanje troškova školovanja svoje djece.  

Ovogodišnji izveštaj također poziva na uključivanje izbjeglica u nacionalne obrazovne sisteme umjesto što ih se gura u nezvanične, paralelne škole i da im se dozvoli da prate zvanične, priznate nastavne planove tokom predškolskog, osnovnoškolskog i srednjeg obrazovanja. To će im osigurati priznate kvalifikacije kao odskočnu dasku za fakultet ili visokostručno obrazovanje.  

U ovom trenutku, čak iako izbjeglice srednjoškolskog uzrasta prevaziđu poteškoće i uspiju završiti srednju školu, samo tri posto će imati sreću da dobije mjesto u nekom od oblika visokog obrazovanja. To je zanemarivo u usporedbi sa svjetskim prosjekom od 37 posto. 

UNHCR također poziva škole, univerzitete i ministarstva obrazovanja da budu realniji u pogledu zahtjeva za potrebnim dokumentima. Mnoge izbjeglice nemaju pristup učionici zato što, bježeći iz svojih domova, nisu sa sobom ponijeli diplome o položenim ispitima ili završenim tečajevima, i lične dokumente. Čak i kada takvi dokumenti postoje, neke zemlje prijema odbijaju da priznaju diplome izdate u zemljama porijekla izbjeglica. 

Obrazovanje izbjegličke djece u svijetu je goruće pitanje. Do kraja 2018. u svijetu je živjelo više od 25,9 miliona izbjeglica od kojih 20,4 miliona pod mandatom UNHCR-a. Oko polovicu tog broja čine djeca mlađa od 18 godina, a milioni žive već dugo u izbjeglištvu, s malo nade da će se vratiti kućama u bliskoj budućnosti.  

Prikupljanje pomoći za Inicijativu za srednje škole bit će glavni element predstojećeg Globalnog foruma o izbjeglicama koji će biti održan u decembru 2019. Globalni forum o izbjeglicama ključna je šansa da se osnaži kolektivni globalni odgovor na izbjegličke krize, saopćeno je iz UNHCR-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Događaji koji su obilježili 2023. godinu - Od rata Izraela i Hamasa do utrke na Mjesecu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom