Svijet     | 29.08.2019. 19:28 |

Mitsotakis na sastanku s Merkel, nada se pozitivnom odgovoru za ratne naknade

FENA Internet

BERLIN, 29. augusta (FENA) - Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis izjavio je danas u Berlinu da će izvršiti neophodne promjene u grčkoj ekonomiji u interesu zemlje i  građana, prenosi agencija ANA-MPA.

"Prvo ćemo steći politički kredibilitet kao reformska vlada, a zatim ćemo razgovarati o primarnim viškovima", rekao je Mitsotakis tokom zajedničke konferencije za medije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je također rekao da želi da unaprijedi grčko-njemačke odnose i dodao da Grčka s Njemačkom priprema takozvani "zeleni" plan razvoja koji će zajedno s njemačkom kancelarkom predstaviti u decembru.

Naglasio je da Grčka želi njemačke investicije i da on želi da promjeni narativ o Njemačkoj koji vlada u Grčkoj.

Osvrnuvši se na pobjedu njegove konzervativne stranke Nove demokratije na nedavnim izborima, Mitsotakis je rekao da to pokazuje da se Grčka opredijelila za ekonomski rast i osudila populizam.

Novoizabrani grčki premijer rekao je tokom posjete Berlinu da se nada da će se Njemačka složiti da započne pregovore o ratnim naknadama.

Nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je novinarima "da se nadamo da će biti pozitivnog odgovora."

Prethodna grčka vlada u aprilu je uputila službeni zahtjev za pokretanje razgovora o plaćanju odšteta, za koje Atina tvrdi da ih Njemačka duguje Grčkoj iz oba svjetska rata.

Merkel nije razgovarala o tom pitanju na konferenciji za novinare, ali Njemačka je prije toga rekla da je riješeno pitanje odštete Grčke u Drugom svjetskom ratu.

Grčka procjenjuje da bi mogla tražiti minimalnu odštetu od 292 milijarde eura za njemačku okupaciju u Drugom svjetskom ratu i 9,2 milijarde eura  za Prvi svjetski rat, prenosi AP.

U Berlinu je Mitsotakis također ponovio svoje neslaganje s Prespanskim sporazumom koji je Grčka potpisala sa Sjevernom Makedonijom za vrijeme mandata prethodnog premijera Alexisa Tsiprasa.

Kada je riječ o pitanju migranata, on je podvukao da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da izbjeglice vrati u Tursku kako bi oni koji ostanu u Grčkoj mogli da imaju dobre uslove života.

Grčki premijer je kritikovao i, kako je kazao, provokativne aktivnosti Turske.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Merkel stoji iza svog odnosa prema Putinu: Nemam za šta da se izvinjavam

Merkel: Nevakcinisani imaju dužnost 'zaštite društva'

Merkel podržala stavljanje cijene na emisije CO2 na klimatskom samitu UN-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!