Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 17:43 |

Selimić: Vlada KS apsolutno nije ništa ponudila, štrajk od 2. septembra (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Sindikat radnika u zdravstvu u Sarajevskom kantonu najavio je za ponedjeljak, 2. septembra, početak generalnog štrajka koji će trajati do postizanja dogovora sa Vladom Kantona Sarajevo o potpisivanju novog Granskog kolektivnog ugovora, koji je istekao 7. novembra prošle godine.

Predsjednik Sindikata Edo Selimić na pres konferenciji naglasio je  predstavnici  Sindikata na pregovorima s  Vladom Kantona Sarajevo nisu uspjeli da postignu dogovor o minimalnoj satnici rada, te da im je Vlada ponudila  nastavaka razgovora tek u martu naredne godine.

Selimić je podsjetio je da je raniji ugovor, potpisan  2017. istekao u februaru ove godine, nakon što mu je po Zakonu o radu FBiH istakao rok koji je bio produžen za  90 dana. 

- Nakon što smo  dva kolektivna ugovora, doktorski i naš smo spojili u  jedan, u predloženom novom ugovoru  pokušali smo  da "ispeglamo" nepravdu iz 2017. kada je uveden doktorski sindikat i kad je njima koeficijent otišao za 1,1, samo doktorima i nikom više. Prošle godine smo se izborili za povećanje koeficijenta 0,30 i nemedicinarima, ali i dalje je ostao  nesrazmjer u koeficijentima. Po starom "dobrom" pravilu odnos u zdravstvu Federacije do 2017. godine bio je 1:4, dakle četiri plate radnice spremačice - jedna plata specijaliste, te dvije plate medicinske sestre - jedna plata specijaliste - kazao je Selimić. 

On je demantovao današnju izjavu ministra finansija Amela Kovačevića koji je kazao da Vlada KS nije u prilici da u budžetu za 2020. osigura dodatna sredstava za zdravstvo u iznosu od 31 milion KM. 

- Ministar finansija bi trebao  znati da se mi ne finansiramo iz budžeta, već iz Fonda zavoda  zdravstvenog osiguranja KS i iz tog fonda po Zakonu o zdravstvu FBiH taj novac isključivo ide za finansiranje davalaca usluga i finansiranje korisnika usluga - pacijenata. Prije dvije godine smo  uspjeli da blokiramo odljev fondovskog novca u finansiranje,  izgradnju i opremanje zdravstvenih kapaciteta. To su bili ogromni milioni koji su nezakonito išli za tu  namjenu. Sav novac mora ići davaocu i korisniku zdravstvenih usluga - kazao je Selimić. 

 Navodi da su u međuvremenu svi pokušaji da se razgovara s vladom bili neuspješni, kao i onaj jučerašnji sa v.d.direkotra Zavoda osiguranja KS Sakibom  Katanom, preko kojeg je Vlada KS ponudila "samo prava koja imaju sada, to su prava iz 2017. poboljšana za koeficijent 0,30".

- Nažalost sada smo u poziciji da ponovo posežemo za štrajkom da bismo osigurali svoja prava jer nam  Vlada KS  apsolutno ništa nije ponudila - kazao Selimić.

Pogledajte http://fena.ba/video/3317

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1oJrRp_0Atw0YwTX0bewc9RZDoGKW-SO9?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sindikat traži od Vlade KS hitno zapošljavanje kadra u Gerontološkom centru Sarajevo

Zaposlenici u zdravstvu KS traže korekciju neto satnice, za 5. septembar najavili proteste

Selimić: Rigoroznijih mjera nema, borba za sve uposlenike u zdravstvu (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom