Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 16:10 |

Višković: RS mijenja obrazovne programe uz podršku Srbije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29.augusta (FENA) – Sadašnje predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Republici Srpskoj karaketriše nizak obuhvat djece i neadekvatni nastavni programi, zbog čega će biti provedena reforma obrazovnog sistema s ciljem njegovog unapređenja i modernizacije, rečeno je danas nakon tematske sjednici entitetske vlade.

Ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić je rekla da RS ima neadekvatne nastavne planove i programe s neodgovarajućim udžbenicima te smanjenje broja učenika i nedovoljnu opremljenost prostora za učenje, iako postoji konstanta u investicionim ulaganjima i održavanjima.

-Obuke nastavnika ne odgovaraju savremenim pravcima obrazovanja, koje nije u dovoljnoj mjeri povezano s tržištem – rekla je Trivić novinarima, nakon tematske sjednice u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Kako bi se stanje promijenilo, najavila je inovaciju nastavnih planova i programa kao prvi korak te udžbenike s digitalizovanim sadržajem, izmijenjeni pristup saznavanja koji treba da pomjeri s koncepcije poučavanja na učenje, osposobljen kadar, unaprijeđen odnos škole i porodice ...  

Entitetski premijer Radovan Višković istakao je da je Vlada opredijeljena za reformu obrazovnog sistema.

-Reforma je neophodna - rekao je Višković ističući da je prednost da će "na tom putu imati apsolutnu podršku iz Srbije, koja je spremna da svoja iskustva ustupi RS".

Najavio je da će ekspertski tim sagledati stanje i predložiti mjere, kako bi, kaže, u mandatu ove Vlade modernizovani obrazovni sistem.

Višković je dodao da je reforma neophodna, jer se nastavni planovi i programi nisu bitnije mijenjali više od deset godina, a slijedi i edukacija nastavnog osoblja.

I entitetska predsjednica Željka Cvijanović, koja je prisustvovala tematskoj sjednici, naglasila je da je obrazovanje ključ za razvoj RS.

-Obrazovni sistem moramo modernizovati i unaprijediti u svakom smislu i zato trebamo pristupiti njegovoj reformi - rekla je Cvijanović.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'