Kultura     | 29.08.2019. 13:42 |

Spahić: Povelja Kulina bana su principi življenja Evropske unije

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 29.augusta (FENA) – Međunarodni centar za mir organizirao je Okrugli sto posvećen obilježavanju 830 godina Povelje Kulina bana.

Značenje Kulina bana je da on kao vladar pokazuje mudrost, što se ne poziva samo na svoj odnos sa knjazom Republike Dubrovnik, nego se obraća Dubrovčanima i kaže da su im otvorena vrata Bosne, kazao je danas direktor međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić

- To su zapravo, ko zna „čitati“, principi Evropske unije. Vještine pregovaranja, trgovanja, „bezviznog režima“ prije 830 godina ukazuju na to da je bosanska država bila u stanju braniti svoje interese i razvijati svoj utjecaj zahvaljujući mudrosti onih koji su vodili našu zemlju – kazao je Spahić.

Nažalost, kako ističe, danas državljani BiH ne mogu dobiti ni pravo na slobodu kretanja ni trgovanja zbog unutrašnjih raskola i podjela i zbog evropskog nerazumijevanja zemlje koja baštini Povelju Kulina bana.

Izdavanje Dubrovčanima Povelje bana Kulina, prvog bosanskog vladara koji je ostavio pisani trag i najstariji pravni dokument države Bosne (29. augusta 1189. godine), Spahić je izjavio kako historija državnosti i diplomatije naše zemlje kroz vjekove nije dovoljno istražena.

- I danas je dragocjeno značenje diplomatskih veza i odnosa koje je bosanska država uspostavljala, o čemu svjedoči posebno Povelja bana Kulina Dubrovčanima. Za dobrosusjedske odnose u regiji, za našu evropsku i svjetsku diplomatiju ovo je dokument od trajne vrijednosti – naglasio je Spahić.

Povelja ima vrlo važno značenje, povezuje Republiku Dubrovnik i Bosnu u to doba, pa sloboda kretanja, pravo na potpuno razumijevanje modernog svijeta.

- Smami tim, i naši susjedi Hrvati bi trebali slaviti principe Povelje Kulina bana i da imamo takve odnose – istakao je Spahić potcrtavajući da je aktuelna situacija više nego neprihvatljiva sa stanovišta međudržavnih susjedskih odnosa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom