Svijet     | 28.08.2019. 13:18 |

Ekplozije na policijskim kontrolnim punktovima u Gazi, troje ubijenih

FENA Internet

GAZA, 28. augusta (FENA) - Trojica policajaca su poginuli i još nekoliko Palestinaca je ranjeno u eksplozijama na dva policijska kontrolna punkta, saopćilo je ministrstvo unutrašnjih poslova pod čelništvom Hamasa, proglašavajući vanredno stanje nakon eksplozija. 

Takvi napadi na Hamas, koji ima najmoćniji oružani aparatus u palestinskoj enklavi, su rijetkost.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova, Eyad Al-Bozom, izjavio je da su snage sigurnosti ostvarile napredak u potrazi za onima koji stoje iza eksplozija, ali nije objavio dodatne detalje.

- Griješne ruke koje su izvele ovaj zločin neće proći bez kazne - kazao je Bozom.

Portparol izraelske vojske izjavio je da ne zna ništa o umješanosti Izraela u vezane incidente u gradu Gazi u vrijeme tinjajućih prekograničnih konfrontacija s Hamasom, vladajućim islamistima palestinske enklave.

U prvoj ekploziji uništen je motocikl koji je prolazio pokraj kontrolnog punkta, saopćili su svjedoci. Dvojica policajaca su ubijena a treći Palestinac je ranjen. Nije bilo odmah jasno da li su putnici motocikla među žrtvama. 

U drugoj eksploziji, manje od sat vremena kasnije, ubijen je policajac i ranjeno je nekoliko ljudi na policijskom kontrolnom punktu u drugom djelu grada, saopćilo je ministrstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo je proglasilo vanredno stanje širom Gaze, stavljajući snage sigurnosti u stanje povišene pripravnosti.

Hamas, koji je preuzeo vlast nad Gazom u građanskom ratu u 2007. sa snagama palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, povremeno se suočava s unutrašnjim protivljenjem radikalnih islamista u savezništvu s al Qaedom ili Islamskom državom, prenosi  Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana