Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 14:12 |

General Rittimann pohvalio saradnju sa MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu u službeni posjet primila operativnog zapovjednika snaga Europske unije u Operaciji „Althea“ u Bosni i Hercegovini generalpukovnika Oliviera Rittimanna, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika načelnika stožera NATO-vog Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE).

Pendeš je zahvalila generalu Rittimannu na potpori koju EUFOR daje aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Posebno ga je upoznala o izazovima s kojima se suočavaju u pogledu činjenice da još nije uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH. MO i OSBiH ipak nastoje istrajati u ispunjavanju svojih zakonskih obveza i godišnjeg plana aktivnosti. Kontinuirano se radi na poboljšanju obučenosti, operativnih sposobnosti i kadrovske popune Oružanih snaga, kao i planu provedbe Pregleda obrane i Dugoročnog plana modernizacije OBiH 2017.-2027. OS BiH uspješno sudjeluju u nekoliko međunarodnih mirovnih misija, a uspješno se provode aktivnosti humanitarnog razminiranja, riješavanja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Pendeš je dodala da zbog neusvajanja proračuna, rade u režimu privremenog financiranja, što otežava provedbu njihovih projekata koji se tiču nabavke motornih vozila i uniformi, kao i projekata modernizacije, te da se nadaju da će  odobravanje proračuna uskoro biti riješeno.

  - Kao ministrica obrane, ističem da u pogledu aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, očekivano podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) predstavlja samo tehničko pitanje, koje ne treba promatrati kao problem na putu ispunjavanja naših vanjskopolitičkih ciljeva, već kao korake na postizanja prosperiteta za sve naše građane - zaključila je Pendeš.

General Rittimann je izrazio zadovoljstvo radom s MO i OSBiH te konstatirao da se suradnja može samo pohvaliti, iako neformiranje struktura vlasti otežava aktivnosti. Posebno je izrazio svoju potporu u provedbi protuminskih aktivnosti te istaknuo značaj obilježavanja malog i lakog naoružanja u BiH. Tijekom dana, planirano je da se generalpukovnik Rittimann u sjedištu Zajedničkog stožera OS iH sastane s načelnikom ZS OSBiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Uz ostale suradnike, susretu su nazočili i zamjenik ministrice obrane za politiku i planove Sead Jusić, pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, te zapovjednik Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH generalbojnik Reinhard Trischak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Špirić optužio Bošnjake da nisu za unutrašnji dijalog o krizi u BiH

Radončić i Rittimann o migrantskoj krizi i povratku stranih boraca

Pendeš na ministarskom sastanku članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo