Kultura     | 23.08.2019. 17:05 |

Promocija knjige Mustafe Mustafića na MFF-u - 'Miris filmske trake'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 23. kolovoza (FENA) - Knjiga filmskog snimatelja i direktora fotografije Mustafe Mustafića "Miris filmske trake", bit će predstavljena 24. kolovoza u 11 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u sklopu Mediteran Film Festivala.

Mustafić se u knjizi sjeća prvih kinoklubova i rađanja bh. kinematografije, kao i filmskih uspješnica u kojima je sudjelovao, najprije kao volonter, zatim kao asistent da bi ubrzo postao vodeći snimatelj.

Mustafa Mustafić rođen je 1942. godine u Sarajevu. Početkom šezdesetih godina postaje član filmskog kluba Riječ mladih i Kinokluba Sarajevo. Studirao je na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine postaje član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radi kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo.

Godine 1980. ponovo počinje raditi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u mirovinu. Više godina radio je kao predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevo Film Academy. Predsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!