Svijet     | 23.08.2019. 09:37 |

Sjeverna Koreja spremna i za dijalog, ali i za konfrontaciju sa SAD-om

FENA Internet

PYONGYANG, 23. augusta (FENA) - Sjeverna Koreja je spremna i za dijalog, ali i za konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova  Ri Yong Ho u izjavi koju prenosi  državna novinska agencija KCNA.

"Ukoliko SAD još sanja o tome da sve postignu sankcijama, moramo ili da ih pustimo da sanjaju ili da im srušimo snove. Ako pokušavaju da nam se suprotstave sankcijama i ne napuste takav konfrontirajući stav, to će biti njihov pogrešan proračun", rekao je Ri.

On je optužio američkog državnog sekretara Majka Pompea da "nadvija tamnu sjenku" nad razgovore između dvije zemlje, tvrdeći da je Pompeo više zainteresiran za  vlastite političke ambicije nego za aktuelnu  vanjsku politiku SAD-a.

"Već smo dali dovoljno objašnjenja da nas američka strana može razumjeti, a dali smo i dovoljno vremena i maksimalnog strpljenja. Spremni smo i za dijalog i za odbranu" navodi Ri  uz ocjenu da  SAD "žalosno griješi ako i dalje ostaju pri sankcijama i ne odustaju od svog konfrontacijskog stava".

Lideri SAD-a i Sjeverne Koreje Donald Trump i Kim Jong Un dogovorili su na sastanku u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje u junu nastavak pregovora o denuklearizaciji na nivou radnih grupa, ali oni još nisu počeli.

Dvojica lidera su se sastala tri puta, u Singapuru, Hanoju i u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje.

Na drugom samitu u februaru u Hanoju Trump je odbio zahtev Kima da ublaži oštre sankcije protiv Pyongyanga u zamjenu za raspuštanje sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'