Bosna i Hercegovina     | 22.08.2019. 13:30 |

U RS formiran krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22.augusta (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) donijela je Odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u tom bh. entitetu.

-Afrička kuga svinja nije dijagnostikovana na teritoriji RS i Bosne i Hercegovine, ali zbog opravdane bojazni donošenje ove odluke je veoma važno kako bi se formirao Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja u RS, kao tijelo koje bi sprovodilo mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom za kontrolu afričke kuge svinja u RS, a u slučaju da se ta bolest dijagnostikuje u RS - navodi se u saopćenju nakon sjednice entitetske vlade.

Formiranje tog štaba, kako dodaju, pokazuje odgovornosti entiteta da zaštiti vlastitu ekonomiju, kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer bi pojava te bolesti nanijela ogromne ekonomske gubitke.

Krizni centar čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, finansija, pravde, unutrašnjih poslova, JU Veterinarski institut Republike Srpske „Dr. Vaso Butozan”, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Republičke uprave civilne zaštite, Veterinarske komore RS, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženja svinjara i Lovačkog saveza RS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'