Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 16:04 |

Za dva mjeseca 18 domaćinstava u ul. Poljine dobit će vodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Enver Hadžiahmetović obišli su danas stanovnike ulice Poljine koji godinama traže trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

- Ovo je jedno od najkritičnijih područja Kantona, kada je u pitanju vodosnabdijevanje, a na kojem je i pored svih napora i Kantona i općine vezanih za izgradnju rezervoara u Nahorevu riješeno vodosnabdijevanje samo određenog broja kuća, dok je 50-ak domaćinstava ostalo da se sama snađu, pa im je voda u 21. vijeku dostavljana cisternama - naglasio je Konaković.

Dodao je kako se očekuje da će uz stručnu pomoć uposlenika ViK-a i u koordinaciji s Općinom Centar sistemski i trajno riješiti ovo pitanje. Istakao je i kako su ih građani upoznali da su 34 vlasnika kuća sebi napravila improvizovani sistem vodosnabdijevanja, dok se 18 domaćinstava koji nemaju vodu planiraju priključiti na rezervoar u Nahorevu u naredna dva mjeseca. Kazao je kako se razmatra i mogućnost njihovog priključka na gradsku mrežu, za što bi trebalo malo više vremena i koštalo bi više.

- U Budžetu KS imamo sredstva planirana za ovu namjenu. Napokon svi želimo isto, i menadžment ViK-a i Općina Centar i kantonalne vlasti spremni su da se ovaj problem trajno riješi - potcrtao je Konaković.

Nada se da će svi zajedno vrlo brzo moći doći na čašu pitke vode iz česme kod ljudi koji to trenutno, nažalost, nisu u prilici nikome poslužiti, a među njima je i čika Redžo Hamzić Poštenjačina koji je javnosti poznat po činjenju dobrih djela.

- Stanovnik sam Poljina postao zahvaljući humanitarnoj organizaciji 'Adra' i gospodinu predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću koji su mi kupili ovu kuću u kojoj stanujem. A kako je biti bez vode, pa svako će sam sebi objasniti, ako samo na 24 sata isključi ili ne koristi vodu iz česmi - rekao je Hamzić te se zahvalio Konakoviću, načelniku Općine Centar i Hadžiahmetoviću.

Predsjednik savjeta Mjesne zajednice Betanija – Šip Fikret Čolić je sretan što se konačno rješava pitanje snabdijevanja pitkom vodom koja je javno dobro i javni resurs svih nas i na koju pravo imaju svi, a koje je dolaskom nove Vlade KS zaista ozbiljno i shvaćeno.

- U razgovoru s građanima odlučili smo se da realiziramo rješenje priključivanjem na rezervoar Nahorevo koje će zahtijevati manje vremena, a kojim će građani ovih ulica najbrže dobiti vodu, najkasnije za dva mjeseca - najavio je direktor ViK-a, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana