Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 12:56 |

Stanišić i Župljanin zatvorske služit će kazne u Poljskoj

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koji su u Haškom tribunalu 2016. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, odlukom predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatvorske kazne služit će u Poljskoj.

U odlukama predsjednika Mehanizma Carmela Aguisa se navodi da je Poljska putem pisama koje je Ministarstvo pravde uputilo Sekretarijatu izrazila spremnost da Stanišić i Župljanin ostatke svojih zatvorskih kazni odsluže u ovoj zemlji.

Aguis je pozvao sekretara Mehanizma da uputi zvanični zahtjev Vladi Poljske da primjeni ovu odluku, te ukoliko Vlada Poljske pristane na ovaj zahtjev, da obavijesti Stanišića i Župljanina i poduzme sve potrebne mjere kako bi se olakšalo njihovo prebacivanje u Poljsku.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je u junu 2016. godine potvrdilo prvostepenu presudu, te osudilo Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013., Tribunal je Stanišića i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora.

Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda.

Stanišić se u martu 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine, prenosi BIRN BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Turković razgovarala sa glavnim tužiteljem MMKS Brammertzom

Mladiću dva dana za izjašnjenje pristaje li na statusnu konferenciju videolinkom

Odbrana Mladića najavljuje mogućnost novog odgađanja žalbi zbog pandemije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana