Regija     | 19.08.2019. 15:02 |

Srbija: Vučić putuje u New York, u utorak s Pompeom o Kosovu-mediji

FENA Agencije

BEOGRAD, 19. kolovoza (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak će otputovati u New York i sastati se s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, prenosi Hina, navodeći Kosovo kao ključnu temu razgovora.

Radio-televizija Srbije (RTS) najavljuje susret Vučića i Pompea, pozivajući se na priopćenje State Departmenta, dok list Blic piše da će Vučić već u ponedjeljak otputovati u New York, te da će se s Pompeom sastati u utorak na ručku koji će prirediti američki državni tajnik.

Premda na službenoj internet stranici predsjednika Srbije u ponedjeljak do ranog popodneva nije objavljena najava da Vučić putuje u New York niti susret s američkim državnim tajnikom, neslužbene su najave da će glavna tema razgovora Vučić-Pompeo biti situacija na Kosovu.

Najava susreta Pompeo-Vučić uslijedila je nepun tjedan nakon što su zemlje tzv. Kvinteta – SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, zajedničkim priopćenjem pozvale Prištinu i Beograd da nastave dijalog o normalizaciji odnosa koji se vodi pod okriljem Europske unije.

Od Prištine se traži da ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije, a od Beograda da obustavi kampanju za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova, te da se obje strane posvete dijalogu o postizanju "sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obvezujućeg sporazuma".

Dijalog je već mjesecima u krizi uz uzajamne optužbe obje strane da su uzrokovale i potaknule zastoj.

Beograd optužuje Prištinu da nije ispunila svoje obveze iz Bruxelleskog sporazuma (postignutog u travnju 2013. uz posredovanje EU-a) i formirala Zajednicu srpskih općina na Kosovu, dok Priština spočitava Beogradu da diplomatskom kampanjom sprečava prijem Kosova u UN, UNESCO i Interpol, a nastavak dijaloga uvjetuje obvezom Srbije da će ishod pregovora biti uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

U znak odmazde za diplomatsku kampanju Priština je u prosincu 2018. uvele stopostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije (i BiH), a Beograd inzistira da je ukidanje tih tarifa prvi i temeljni uvjet povratku za pregovarački stol.

Prema službenim podacima Ministarstva trgovine i turizma s početka srpnja, Srbija je od početka primjene pristojbi na Kosovo plasirala robe za 260 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prije godinu dana.

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo neovisnost koji službeni Beograd odbija priznati, inzistirajući da je Kosovo ustavno-pravno i teritorijalno pripada Srbiji, premda na tom teritoriju nema faktički državni suverenitet.

Istodobno, Beograd vodi kampanju da priznanje neovisnosti povuče što veći broj zemalja, kako bi ukupan broj država koje priznaju neovisnost Kosova pao ispod polovice ukupnog broja članica Ujedinjenih naroda.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo