Svijet     | 16.08.2019. 16:18 |

Izraelski policajci ubili Palestinca nakon napada automobilom na civile

FENA Internet

JERUSALEM, 16. augusta (FENA) - Izraelski policajci ubili su Palestinca za koga tvrde da je u petak izveo napad automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali u kome su povrijeđena dvojica izraelskih civila, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Reutersovi novinari s lica mjesta vidjeli su policajce kako umotavaju tijelo vozača u plastičnu foliju. Palestinski zdravstveni zvaničnici identifikovali su ga kao Palestinca.

Portparol izraelske policije izjavio je da je policajac koji je bio blizu mjesta napada otvorio vatru nakon što je napadač svojim vozilom udario u ljude kod izraelskog naselja Elazar, u blizini palestinskog grada Betlehema.

Izraelska ambulantna služba Magen David Adom saopćila je da je jedan od Izraelaca, 17-godišnjak, u nesvjesnom stanju i da je pretrpio "višestruku multisistemsku traumu", dok je drugi, 19-godišnjak, zadobio lakše povrede.

Deseci izraelskih vojnika i medicinskih radnika našli su se na mjestu napada. Vozilo navodnog napadača, koje je imalo izraelske registarske tablice koje omogućuju slobodu kretanja i u Izraelu i na Zapadnoj obali, bilo je prevrnuto na ulici. Policija je saopćila da je napadač vozio cestom koja prolazi kroz palestinske gradove i izraelska naselja.

Palestinci su izveli niz napada vozilima na Zapadnoj obali krajem 2015. i 2016. godine ali je njihova učestalost otada opala.

Izrael je u Bliskoistočnom ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu, na kojoj Palestinci žele da uspostave svoju državu, skupa s pojasom Gaze pod Hamasovom upravom i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su 2014. godine, podsjeća Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom