Regija     | 16.08.2019. 14:49 |

U sporu oko medvjeda i vukova lovci na jednoj, nevladine udruge na drugoj strani

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. kolovoza (FENA) - Peticija s 13.500 potpisa sa zahtjevom da slovenska vlada opozove interventni zakon o odstrjelu 200 smeđih medvjeda i 11 vukova predana je u petak slovenskom ministru za okoliš i prostor Simonu Zajcu, a samo je najnovija epizoda u neobjavljenom ratu oko tog pitanja, u kojoj j više aktera na suprotstavlljenim stranama.

Potpise na peticiju prikupilo je društvo za dobrobit životinja Anima, jedna od nevladinih udruga koja zadnjih godina pledira za očuvanje populacije zaštićenih divljih životinja i ukidanje kvota za odstrijel koje svake godine odredi vlada, a smatraju ih pretjeranima, prenosi Hina.

-Dobili smo odgovor da peticija neće zaustaviti provedbu zakona, ali i pokazali da se mnogo ljudi tome protivi", priopćili su iz udruge.

Peticija poziva vladu da uvede moratorij na odstrjel vukova i medvjeda, te bez "političkih pritisaka" pronađe druga rješenja, te formira radnu skupinu koja bi analizitrala stanje u prirodnom habitatu tih životinja.

-Zauzimamo se za konstruktivan dijalog svih dionika i dugoročne nenasilne mjere za suživot čovjeka s vukom i medvjedom - kazala je predstavnica Anime Nevenka Lukić Rojšek.

U toj udruzi tvrde da vlada premijera Marjana Šareca koja pristaje na velik odstrijel divljih životinja riskira opomenu i novčanu kaznu Europske unije jer bi tako kršila europsku direktivu o prirodnim habitatima.

Pitanje odstrjela smeđih medvjeda i vukova koji su zadnjih tjedana na više mjesta u Sloveniji izazvali štete poljoprivrednicima, pčelarima i stočarima, aktualizirano je prošlog tjedna nakon što su seljaci preko svog sindikata i u ruralnim predjelima popularne Slovenske pučke stranke (SLS) energično zatražili ostavku ministra za okoliš Simona Zajeca. Održali su nekoliko proisvjednih skupova sa zahtjevom da se broj divljih životinja u Sloveniji radikalno smanji, te da se seljacima koji žive na "ugroženim" područjima zbog "smanjene kvalitete života" isplaćuju posebni poticaji i dodaci.

Marjan Podobnik, nekoć popularni čelnik Pučke stranke i potpredsjednik vlade koji se čini se vraća na političku pozornicu nakon dugog izbivanja, kazao je čak da će stranka sama isplaćivati lovcima 500 eura nagrada za svakog odstrijeljenog vuka i medvjeda ako premijer Šarec ne poduzme energične mjere za zaštitu slovenskog seljaka.

Ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec nazvala je takve izjave nepotrebnom, ali i nezakonitom politizacijom, ali je premijer Šarec odmah nakon toga formirao posebno međuresorsko vijeće kojemu sam predsjedava kako bi se medvjeđe i vučje pitanje riješilo jer bi inače ove jeseni moglo eskalirati i izazvati krizu vlade jer je priključivanje prosvjedima u korist seljaka najavio i čelnik oporbe Janez Janša.

Slovenske nevladine udruge i prijašnjih su godina sakupljale peticije za zaštitu divljih životinja i održiv suživot čovjeka i zvijeri, smatrajući da je očuvani prirodni okoliš jedna od slovenskih strateških prednosti.

Ranijih su godina nevladine organizacije optuživale vladu da pretjeran izlov medvjeda dopušta u interesu lovačkog lobija, ali i "crnog tržišta" medvjeđim mesom kojega neki smatraju specijalitetom.

Nevladine udruge zauzimaju se za alternativno rješavanje pitanja medvjeđe i vučje populacije, mogućom sterilizacijom jednog broja primjeraka ili "izvozom" prekomjernog broja medvjeda i vukova u zemlje koje bi za to pokazale interes.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo