Svijet     | 15.08.2019. 11:41 |

Italijanska vlada - Španija će prihvatiti neke migrante s broda Open Arms

FENA Internet

MADRID/RIM, 15. augusta (FENA) - Španija je ponudila da prihvati neke od oko 150 migranata s palube spasilačkog broda kome je zabranjeno da se ukrca u italijanske luke, saopćila je u četvrtak vlada u Rimu.

Plovilo je boravilo u italijanskim teritorijalnim vodama u četvrtak ujutru, saopćila je glasnogovornica njegovog upravitelja, španske humanitarne grupe Proactiva Open Arms.

Putnici su u pravnom vakuumu otkako su spašeni na Mediteranu početkom augusta.

Italijanski ekstremno desničarski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio je da im dopusti iskrcavanje, izazivajući posljednje od brojnih sporenja oko imigracije među evropskim vladama otkako je on pokrenuo kampanju blokiranja dolazaka migranata morskim putem nakon što je preuzeo vlast u junu 2018.

Rimski administrativni sud presudio je, međutim, u srijedu da brodu, također nazvanom Open Arms, treba dopustiti ulazak u italijanske teritorijlne vode.

Ured italijanskog premijera Giuseppea Contea danas je saopćio da je Španija izrazila spremnost da prihvati neke od migranata kada budu iskrcani. 

Španska vlada odbila je to komentirati, ali su dnevne novine El Pais javile da su tri neimenovana vladina izvora potvrdila špansku spremnost da prihvati neke od migranata.

Novine navode da tačan broj ljudi koje će Španija preuzeti tek treba biti utvređen u okviru šireg sporazuma na osnovu koga će Francuska, Njemačka i druge zemlje također uzeti učešća.

Španija bi mogla na kraju prihvatiti više od 10 posto spašenih ljudi, piše El Pais, ne imenujući svoje izvore. 

Glasnogovornica humanitarne grupe izjavila je danas da je brod, koji se također zove Open Arms, usidren osam kilometra od italijanskog otoka Lampedusa.

Osnivač Open Arms, Oscar Camps, u srijedu je izjavio novinarima da će njegova grupa zatražiti medicinsku evakuaciju sviju koji se nalaze na palubi broda kada uđe u italijanske vode, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo