Svijet     | 14.08.2019. 15:13 |

Johnson: Kolaboracionisti podrivaju britansku poziciju u pregovorima o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 14. augusta (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da su neki britanski poslanici koji se nadaju da će blokirati Brexit uvučeni u "užasnu" kolaboraciju s Evropskom unijom slabeći britansku pregovaračku poziciju i čineći opciju bez sporazuma sve vjerovatnijom.

Nekoliko sati nakon što su visoki poslanici saopćili da će traažiti načine da spriječe svaki pokušaj da se ignoriše parlament po pitanju Brexita, Johnson je iskoristio sesiju pitanja i odgovora na Facebooku da ih napadne.

- Postoji ta užasna vrsta kolaboracije između onih koji misle da mogu blokirati Brexit u parlamentu i naših evropskih prijatelja - izjavio je Johnson, koga je američki predsjednik pozdravio kao "britanskog Trumpa" na  Facebooku.

- Potrebno je da naši evropski prijatelji učine kompromis, i što više oni misle da postoji šansa da se Brexit može blokirati u parlamentu, više se drže svojih pozicija - izjavio je  Johnson.

Johnsonovo korištenje izraza "kolaboracionista" ima posebnu težinu među Britancima kada se uzme u obzir da je taj epitet korišten za ljude koji su sarađivali s nacističkom Njemačkom tokom Drugog svjetskog rata.

Korištenje takvog epiteta uslijedilo je nakon izjave bivšeg ministra finansija Philipa Hammonda da će parlament blokirati Brexit bez sporazuma ukoliko neizabrani ljudi koje stoje iza Johnsona pokušaju izvesti Britaniju iz bloka 31. oktobra bez sporazuma, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo