Najave     | 14.08.2019. 08:39 |

Priručnik 'Pristupačnost za sve' doprinos u razvoju socijalnog uključivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH najavio je za četvrtak u Sarajevu promociju priručnika 'Pristupačnost za sve - Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva'.

Priručnik je namijenjen svim članovima zajednice koji mogu i trebaju dati doprinos u razvoju socijalnog uključivanja. U svakodnevnom radu mogu ga koristiti javni službenici u cijeloj Bosni i Hercegovini, nastavno osoblje u vrtićima, školama i fakultetima, roditelji djece s razvojnim teškoćama, kao i stručnjaci medicinskih i zdravstvenih nauka.

Iz Saveza podsjećaju da je pristupačnost za sve, osnovno ljudsko pravo. Svaka barijera u okruženju, koja uskraćuje pristup i slobodno kretanje osobama s onesposobljenjem ili drugim osobama sa smanjenom sposobnošću kretanja, jeste i mora biti prepoznata kao diskriminacija.

- Da bi se osiguralo da svaka osoba s oštećenjem sluha ima jednaka prava i mogućnosti, Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH proveo je, kroz projekt 'Dijalog za budućnost', niz radionica kojima su službenici iz šest općina naučeni korištenju znakovnog jezika, te je kreiran elektronski rječnik s oko 400 snimljenih pojmova na znakovnom jeziku - navodi se.

Partneri u projektu 'Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva' Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo i Udruženje za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama 'Sunce' Pale razvili su kvalitetnu saradnju koja će biti nastavljena.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH provodi aktivnost/projekt 'Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva' u okviru projekta 'Dijalog za budućnost' koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt 'Dijalog za budućnost'  finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Promocija priručnika 'Pristupačnost za sve - Komunikacija s osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva' bit će upriličena 15. augusta u prostorijama Saveza u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, s početkom u 14 sati.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana