Bosna i Hercegovina     | 12.08.2019. 11:43 |

'Profesija novinar/novinarka', projekt Starta BiH i Vijeća za štampu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Redakcija magazina Start BiH odlučila je da, u partnerstvu sa Vijećem za štampu i online medije u BiH,  provede projekt pod nazivom Profesija novinar/novinarka.

Cilj je da se kroz objavu serije video intervjua sa medijskim autoritetima  i kroz prateće tematske   sadržaje na portalima www.startbih.ba  i Vijeća www.vzs.ba,  iz ugla medijskih djelatnika, prezentira, edukuje  i rasvijetli  javnosti uloga medija u demokratskom društvu.

Namjera je predstaviti probleme sa kojima se suočavaju zbog lažnih portala, lažnih vijesti, dezinformacija,  posljedicama koje  trpe oni koji poštuju kodeks profesije, značaj medijske pismenost i onih koji proizvode i onih koji konzumiraju medijske sadržaje te na taj način doprinijeti boljem razumijevanju veličine problema od javnosti, ali i samih novinara i medija u BiH.

Također, kako navode iz magazina Start BiH, kroz publikaciju serije edukativnih poruka i njihovoj promociji žele pomoći  razvijanju znanja i vještina javnosti  iz domena medijske pismenosti.

Bit će održan i okrugli sto te kreirani zaključci kako bi se jačala komunikacija između institucija, novinara, medijskih djelatnika i organizacija civilnog društva koji se bave ovom problematikom  kao i jačanju njihove uloge u donošenju strategija za medijsku pismenost i razvoju edukacijske politike u Bosni i Hercegovini.

Ideja i projekt podržani  su kroz Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) - projekt  koji  provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa Otvorenom mrežom, a financira Američka razvojna agencija - USAID.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo