Ekonomija     | 12.08.2019. 10:40 |

Stiže kineski digitalni novac

FENA Internet

PEKING, 12. augusta (FENA)  - Kineska narodna banka objavila je da se njen virtuelni novac "može nazvati dovršenim", što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Njihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz potporu komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcionira kao bitcoin i slične digitalne valute, mada kažu da se djelomično oslanja na sisitem blockchaina.

Drugim riječima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će ju stvarati "rudari" i osiguravati algoritmi koji će joj jamčiti neovisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitirati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Yuan, samo što ga neće štampati, prenosi SEEbiz.

S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvijek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog "poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute". Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može kontrolirati te i na taj način smanji ovisnost o stranim tehnologijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo