Bosna i Hercegovina     | 10.08.2019. 10:36 |

HNS: Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. kolovoza (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH priopćio je kako potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini, uz posredovanje veleposlanika Larsa Gunnara Wigemarka kao izaslanika Europske unije u BiH, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara.

Veleposlanik Wigemark, kao i Europska unija, zagovornici su, kako kažu iz HNS-a BiH, što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put Bosne i Hercegovine u EU, a HNS pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost sporazuma.

Potpisani principi, kako navode, predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prvenstveno u kontekstu unutarnjih političkih dogovora, kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za euroatlantski put.

Iz HNS-a ističu da je kompromis postignut ovim sporazumom vrhunski primjer kako je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona.

"Posebno želimo istaknuti kako ovaj sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika", stoji u priopćenju HNS-a.

Po njihovim riječima, smjernice i principi koji su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

"U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji", priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo