Svijet     | 08.08.2019. 09:45 |

Venecuelanska vlada prekinula razgovore s opozicijom nakon američkih sankcija

FENA Internet

BOGOTA, 8. augusta (FENA) – Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro povukao je vladinu delegaciju iz predstojećih razgovora s predstavnicima opozicije nakon teških američkih sankcija uvedenih u prošloj sedmici, saopćio je ministar informisanja Jorge Rodriguez.

Vladina delegacija trebala bi učestvovati u novom krugu razgovora, uz posredovanje Norveške, u četvrtak i petak u Barbadosu, navodi Rodriguez u saopćenju postavljenom na Twitteru.

- Razlog (za povlačenje) je teška i brutalna agresija koju kontinuirano i na zločinački način provodi Trumpova administracija protiv Venecuele - navodi ministar.

U ponedjeljak je američki predsjednik Donald Trump izdao izvršnu uredbu o zamrzavanju svih sredstava venecuelanske vlade u SAD-u zbog "kontinuirane uzurpacije vlsti" Madura, u značajnoj eskalaciji američkih pokušaja da prinudi ugroženog predsjednika da preda vlast. 

Rodriguez je dodao da su "Venecuelanci s dubokom indignacijom primjetili" da opozicioni čelnik Juan Guaido "slavi, promovira i podržava te štetne akcije po suverenitet naše zemlje".

Predstavnici Madurove vlade i opozicije održavaju pregovore na karipskom otoku Barbadosu od jula, dok je posljednji krug razgovora okončan u prošloj sedmici.

Maduro, koji se suočava s golemom ekonomskom krizom, osvojio je drugi mandat na spornim izborima u prošloj godini. Guiado se proglasio predsjednikom u januaru i stekao podršku desetaka zemalja za svoju kampanju svrgavanja Madura.

Predstavnici vlade i opozicije prethodno su održali razgovore u Oslu u maju. Opozicija je tada pokazala mali interes da pregovara s vladom, naglašavajući da je jedino rješenje Madurova ostavka i sazivanje novih izbora, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo