Kultura     | 05.08.2019. 13:15 |

Umjetnici otvorili Festival 'Grad', sloboda govora ovogodišnji moto

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Otkrivanjem skulpture Davorinu Popoviću autora Adisa Fejzića, mini koncertom violine Jasmine Šehanović, nastupom Sinana Alimanovića, obilaskom izložbe posvećene Kemalu Montenu, u Collegium Artisticumu danas je  otvoren Treći internacionalni festival “Grad”.

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić izjavio je da se ovogodišnji Festival Grad odvija pod motom sloboda govora, akcije i izražavanja. On je poželio da svi u ovome gradu osjete slobodu da vide, čuju, misle i govore.

Tokom trajanja Festivala bit će obilježeno više jubileja iz oblasti kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Vajar Adis Fejzić, čiji je rad skulptura Davorinu Popoviću danas simbolično otkriven, rekao je da je riječ o djelu koje je nastalo za konkurs za spomenik Davorinu Popoviću ispred FIS-a.

-Mislim da svi imamo sjećanja u različitim formatima i sjećamo se na različite načine. Tako i memorijali mogu da postoje paralelno jedni s drugima posvećeni istim ljudima i događajima - rekao je Fejzić.

Učesnici otvaranja Festivala obišli su i izložbu "Jedne noći u decembru“ posvećenu Kemalu Montenu, a koja se nakon što je bila izložena u Štrosmajerovoj ulici, nalazi privremeno u privrednom gradu Skenderija.

Amina Abdičević muzejska savjetnica u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti i autorica izložbe govorila je o prijedlogu projekta simbolično nazvanog prvi eksponati za budući muzej Sarajevske pop-rok muzičke scene, koji bi, smatra, bilo lijepo formirati.

Tako bi se, kako je navela, danas predstavljena skulptura Adisa Fejzića mogla naći među eksponatima.

-Formiranje ovog muzeja bi bilo od velikog značaja i važnosti kako zbog aktuelne publike, tako i generacija koje tek dolaze - rekla je Abdičević, podsjetivši da je period između šezdesetih i devedesetih bio prepoznatljiv kad je u pitanju sarajevska muzička scena.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Spahić: Internacionalni festival Grad kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija

'Vitezovi umjetnosti Kralja Arta' na Internacionalnom festivalu 'Grad'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo