Svijet     | 05.08.2019. 12:45 |

Isplovio novi brod za spašavanje migranata na Mediteranu

FENA Internet

PARIZ,  5. augusta (FENA) - Evropske humanitarne organizacije Liječnici bez granica (MSF) i SOS Mediterranee predstavile su novi brod za spašavanje migranata, osam mjeseci nakon što je prethodni brod bio prinuđen da prekine operacije spašavanja. 

Ocean Viking, koji plovi pod norveškom zastavom, isplovio je iz francuske luke Marseillea, potvrdila je glasnogovornica SOS Mediterraneea, i trebao bi stići do obale Libije do kraja sedmice.  

S kapacitetom od 200 ljudi, to je trenutno najveći spasilački brod na Mediteranu i također ima četiri spasilačka čamca velike brzine kao i  kliniku.

Humanitarne organizacije bile su prisiljene da nakon dvije godine  u decembru prekinu operacije sa svojim prethodnim brodom, Aquarius, pod pritiskom Italije, čija je desničarska vlada zauzela oštar stav prema migrantima koji dolaze brodovima.

Mediteran je među najopasnijim rutama za ljude koji bježe iz Afrike i s Bliskog istoka prema Evropi. Najmanje 426 ljudi je poginulo u ovoj godini nakon što su se otisnuli na opasan put iz Libije, navodi SOS Mediterranee.

Zemlje među kojima su Italija i Malta, ipak, redovno odbijaju pružiti spasilačkim brodovima sigurnu luku, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

HT Eronet predstavio MapApp aplikaciju i promovirao kampanju Glavu gore!

Potonuo brod kod Trogira, putnici bez ozljeda

Njemačka vojna fregata spriječila napad na teretni brod u Crvenom moru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'