Kultura     | 05.08.2019. 10:18 |

Film 'Velika bijela kuća' na Sarajevo Film Festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Film „Velika bijela kuća“ bit će prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu 20. augusta Cinema Cityju u sklopu programa 'BH Film' u kategoriji dokumentarnog filma.

'BH Film', čiji je nosilac Udruženje filmskih radnika BiH, je program koji za cilj ima promociju bosanskohercegovačkog filma, a svake godine se dokazuje kao važna i neizostavna platforma za bh. autore bez obzira gdje žive i rade.

 „Velika bijela kuća" je u cijelosti autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCe, koje djeluju u okviru Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ i njihovog mentora Zorana Zoke Ćatića, stvoren isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom, koji su na taj način željeli pokazati da se neprestano moraju tražiti novi načini da mladi javno govore o problemima, ali i istovremeno ukazuju na mogućnosti za njihove rješavanje.

Mladi u filmu govore o Roditeljskoj kući i njenom značaju za djecu oboljelu od raka i njihove porodice te je jedan od ciljeva filma bio i naglašavanje nepostojanja rješenja za finansiranje Roditeljske kuće Udruženja "Srce za djecu".

Akteri filma, mladi koji su preživjeli rak u djetinjstvu, na osnovu svog sopstvenog životnog iskustva diskutuju o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju su preživjeli, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu".

 - „Velika bijela kuća“ predstavlja našu dušu, našu motivaciju i u njemu smo najiskrenije, iz srca govorili o sebi, o onome što nas pokreće, o teškoj borbi za život i svemu što smo naučili tokom nje. Iako je kratak i traje samo 15 minuta, film je  inspirativan i trebao bi ga svaki čovjek pogledati. Stoga se nadamo da će sala tokom projekcije „Velike bijele kuće“ biti puna - rekla je Ajla Nizić, članica grupe MladiCe.

„Velika bijela kuća“ dobitnik je nagrade za  najbolji  film Dubrovnik Film Festivala 2018 i glavne nagrade u kategoriji dokumentarnog filma na festivalu filma „New wave“ u Sofiji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Akcija darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

Bosnalijek uručio donaciju Udruženju 'Srce za djecu oboljelu od raka'

Intenzivirane pripreme za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta