Bosna i Hercegovina     | 02.08.2019. 12:05 |

Softić: Ako Dodik ne prihvati kompromis, gurnut će RS u još veće siromaštvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić smatra da rješenje zastoja po pitanju formiranja novog Vijeća ministara, koje je ponudio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predstavlja odgovoran i državnički pristup koji trebaju pokazati i drugi politički akteri u BiH.

Softić u saopćenju za javnost navodi da je Godišnji nacionalni program dokument reformi, koji svaka zemlja utvrđuje na temelju svojih potreba i mogućnosti. Dodaje da prijedlog koji je izradila Komisija za NATO integracijski proces, kako je to istaknuto i iz Brisela, predstavlja jako dobru polaznu osnovu za raspravu i dopune, i na koncu usvajanje i realizaciju.

Softić napominje da godišnji nacionalni programi mogu biti više ili manje ambiciozni, ali „suština je da pokrenemo njihovu realizaciju“. 

- Usaglašena verzija, koja će uvažiti zahtjeve svih strana, predstavlja rješenje, koje će garantirati i vladavinu zakona i implementiranje izbornih rezultata, bit će provodiva, i što je posebno bitno bit će prihvaćena od naših NATO partnera u Briselu - navodi Softić.

Dodaje da u podjednakom interesu svih u Bosni i Hercegovini jeste da se formira Vijeće ministara, kako bi se mogao nastaviti reformski i integracijski put, i rješavanje gorućih pitanja u interesu svih građana BiH.

Softić napominje da postoji i drugi put, te da je to nastavak političke krize, u kojem će svi imati štetu, a najveću upravo SNSD i bh. entitet RS.

- Izbor je na Dodiku. Ukoliko bude nastupao ultimativno, tražeći da se postupa protivustavno i nezakonito, to nikada neće dobiti. Ako Dodik slijepo i uporno nastavi odbijati dijalog i kompromis, mora da zna da time neće nanijeti štetu probosanskoj strani, već će gurnuti entitet RS u još veće siromaštvo i finansijsku dubiozu, a sebe još više odrediti kao faktora nestabilnsoti u BiH i regionu, zbog čega će potonuti još dublje na crnim listama - navodi u saopćenju poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Softić: Dogovorenim svađama po društvenim mrežama skriva se protjerivanje Bošnjaka iz državnih institucija

Softić: Nikšić OSA-u nije vratio građanima, već ju je isporučio Dodiku

Softić: Čovićeva i Dodikova 'bošnjačka reprezentacija' ima samo jednog Bošnjaka u Domu naroda BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom