Svijet     | 02.08.2019. 09:58 |

Od sinoć uslovno primirje u Idlibu

FENA Internet

DAMASK, 2.  augusta (FENA) - Sirija  je pristala na primirje u sjeverozapadnoj regiji Idlib počevši od četvrtka navečer.

Pozivajući se na vojni izvor,  državna novinska agencija Sana  objavila je da će primirje stupiti na snagu pod uslovom da se provede tursko-ruski sporazum o stvaranju tampon zone u  Idlibu postignut u septembru prošle godine u Sočiju.

Novinska agencija prenosi da bi se pobunjeničke grupe trebale povući 20 kilometara unutar demilitarizirane zone i da džihadisti i ostale pobunjeničke grupe trebaju povući teško i srednje naoružanje iz zone, kako se navod u sporazumu iz Sočija.

Uprkos objavi, Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, koja nadzire nasilje u Siriji, saopćila je da je "prvi sat iza ponoći započeo s granatiranjem od strane režimskih snaga na bojištima u sjeverozapadnim dijelovima Hame".

Mještani Idliba izjavili su za njemačku novinsku agenciju dpa da avioni još nadlijeću njihov grad i da su izveli nekoliko zračnih udara u unutrašnjosti te pokrajine.

Sirijski opozicioni izvori nisu bili voljni da komentiraju objavu sirijske vlade u četvrtak navečer.

Sporazum iz Sočija predviđa uspostavu tampon zone u regiji od 15 do 20 kvadratnih kilometara i njen je cilj razdvajanje sirijskih vojnika i pobunjenika u Idlibu. Nju bi trebali nadzirati ruski i turski vojnici.

U aprilu su sirijske vladine snage podržane svojim ruskim saveznicima pokrenule široku ofanzivu na sjeverozapadu zemlje, napadajući Idlib i Hamu, posljednja velika pobunjenička uporišta u zemlji.

Objava sirijske vlade došla je u vrijeme dok se novi krug razgovora o Siriji održava u kazahstanskoj prijestonici, Nur-Sultan.

Očekuje se da sastanku prisustvuju delegati iz Irana, Rusije i Turske, vlade Sirije i pobunjenika.

Predstavnici Jordana, Libana i Irka po prvi put će učestvovati u radu konferencije u svojstvu posmatrača.

Dvodnevni razgovori bit će posvećeni pitanju zatvorenika, sudbini Idliba i formiranju prelaznog ustavnog komiteta u Siriji.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo