Svijet     | 01.08.2019. 11:23 |

Rouhani optužio Washington za "djetinjasto ponašanje" zbog sankcija Zarifu

FENA Internet

TEHERAN, 1. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je u četvrtak Sjedinjene Države za "djetinjasto ponašanje" i da djeluju iz straha nakon što je Washington uveo sankcije šefu iranske diplomatije u jeku pojačanih napetosti između dvije zemlje.

Sjedinjene Države u srijedu su uvele sankcije  iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, blokirajući svu njegovu imovinu i interese u Sjedinjenim Državama. Zarif tvrdi, međutim, da ne posjeduje ništa od toga.

- Oni (Amerikanci) pribjegavaju djetinjastom ponašanju. Oni svakog dana tvrde "mi želimo razgovarati bez ikakvih preduslova" i nakon tog uvode sankcije našem ministru vanjskih poslova - izjavio je Rouhani u komentarima koje je objavila državna televizija.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je u prošloj godini Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila i pojačao je sankcije Teheranu kako bi izvršio pritisak na iransku ekonomiju.

U posljednjim mjesecima bilateralni odnosi dvije zemlje značajno su se pogoršali nakon napada na tankere u Zalivu za koje Sjedinjene Države optužuju Iran, što negira Teheran, i obaranja američkog drona.

- Zemlja koja sebe smatra moćnom i svjetskom supersilom plaši se intervjua našeg ministra vanjskih poslova - izjavio je Rouhani, u očiglednoj aluziji na brojne intervjue koje je Zarif dao američkim medijima kada je posjetio New York kako bi prisustvovao sjednici UN-a u julu.

- Stupovi Bijele kuće tresu se pred riječima obrazovanog i samopožrtvovanog čovjeka - kazao je Rouhani.

Zarif je živio u Sjedinjenim Državama u 17. godini života kao student međunarodnih odnosa u San Franciscu i Denveru, i nakon toga kao diplomata u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je bio iranski ambasador između 2002. i 2007. godine, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo