Bosna i Hercegovina     | 31.07.2019. 13:27 |

Srednjoškolci iz Mostara posjetili Parlament Federacije BiH (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Grupa srednjoškolaca iz Mostara danas je posjetila Parlament Federacije Bosne i Hercegovine te razgovarala s parlamentarcima o rješavanju pitanja mladih, usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada i rješavanju pitanja visoke stope nezaposlenosti.

Susret mladih sa zastupnicima u Predstavničkom domu Lanom Prlić, Nerminom Muzurom, Irfanom Čengićem i Nihadom Čolpom te delegatima u Domu naroda Alisom Hajdarović i Damirom Džebom, organiziralo je Udruženja građana "Perpetuum mobile - Institut za razvoj mladih i zajednice" Banja Luka u okviru projekta "Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente".

Zastupnica Lana Prlić izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku ugostiti srednjoškolce iz Mostara, ističući da je to odličan način da se mladi informiraju o radu parlamenata i upoznaju sa donosiocima odluka.

- Ovo je fantastičan način da se stvori nova politička kultura, da građani, posebno mladi, direktno pitaju parlamentarce o informacijama koje ih zanimaju te da se informiraju o pravima - naglasila je.

Direktor Instituta Perpetuum mobile Ilija Trninić kazao je da je projekt započeo prije četiri godine kada su uvidjeli važnost da parlamenti budu pristupačni građanima, posebno mladim.

Istakao je da u okviru projekta mladi ostvaruju kontakte sa donosiocima odluka, artikuliraju probleme u zajednici te pokušavaju doći do rješenja.   

Nakon što su mladi iz Federacije BiH i Republike Srpske posjetili entitetske parlamente, Trninić je najavio i njihovu zajedničku posjetu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Projekt "Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente" podržan je kroz program "Dijalog za budućnost" pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i UN agencija UNICEF, UNESCO i UNDP.

Pogledajte http://fena.ba/video/3226

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1F3HWwV6ovC0pCnyh2b2C06RDb8hVisPb?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

U Mostaru dobra izlaznost prvog dana glasanja za Hrvatski sabor

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'