Svijet     | 31.07.2019. 11:19 |

Johnson: Prioritet je obnova vlade nacionalnog jedinstva u Sjevernoj Irskoj

FENA Internet

LONDON, 31. jula (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da mu je prioritet obnova vlade nacionalnog jedinstva u Sjevernoj Irskoj, kada se  tokom posjete toj teritoriji sastane s predstavnicima lokalnih političkih stranaka.

Vlada nacionalnog jedinstva raspuštena je prije dvije i po godine zbog razlika među strankama koje zastupaju većinski protestantske unioniste i većinski katoličke nacionaliste koji se zalažu za ujedinjenje s Irskom.

- Sjajno je biti u Sjevernoj Irskoj, a narod je ovdje očigledno bio bez vlade dvije godine i šest mjeseci tako da je moj prioritet da učinim sve što mogu kako bi pomogao da ona ponovo profunkcionira - izjavio je Johnson novinarima, dodajući kako očekuje da će Brexit također biti temom razgovora.

Johnson će u Sjevernoj Irskoj biti suočen s najtežim testom za Brexit. Ta posjeta je u okviru turneje širom zemlje tokom koje će iznijeti svoje planove da izvuče Britaniju iz Evropske unije sa ili bez sporazuma.

Sedmicu dana nakon što je preuzeo vlast, Johnson nije pomenuo Brexit kada je tokom noći objavio plan da posjeti pokrajinu, jedini dio Britanije koji dijeli granicu s ostatkom  EU.

Planovi o toj granici postali su najspornije pitanje u britanskim pregovorima s EU, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta