Svijet     | 31.07.2019. 10:24 |

Demokratski kandidati podijeljeni po pitanju zdravstvene zaštite

FENA Saopćenje

DETROIT, 31. jula (FENA) - Deset demokratskih predsjedničkih kandidata sukobilo se u utorak navečer u televizijskoj debati koja je pokazala duboke podijele unutar stranke o tome kako pobijediti na izborima u 2020.

Elizabeth Warren i Bernie Sanders, najliberalniji kandidati Demokratske stranke, našli su se pod napadima svojih umjerenih kolega.

Tri žene i sedam muškaraca na glavnoj pozornici u Detroitu raspravljali su o zdravstvenoj zaštiti, graničnoj politici i kako poraziti  Donalda Trumpa.

U raspravi u Detroitu u utorak navečer učestvovali su, između ostalih, senatori Bernie Sanders i Elizabeth Warren, bivši teksaški kongresmen Beto O'Rourke, bivši guverner Kolorada John Hickenlooper i bivši kongresmen iz Marylanda John Delaney.

Još deset demokratskih kandidata, među kojima su Joe Biden i Kamala Harris, raspravljat će u srijedu.

Osvajač nominacije za demokratskog predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima bit će objavljen u julu naredne godine na stranačkoj konvenciji. Predsjednički izbori održat će se kasnije, u   novembru.

Nekoliko kandidata započelo je sinoćnju debatu kritikama Warren i Sandersa, nazivajući njihovu politiku nerealnom i ne najboljim putem da se porazi predsjednik Trump.

Zdravstvena zaštita, koja je ključno pitanje za Demokrate bila je u središtu prošlogodišnjih senatskih izbora, i također je bila predmetom žestokih rasprava u utorak navečer. 

Prvo pitanje postavljeno kandidatima bilo je da li će Sandersov plan zdravstvene zaštite za sviju, takozvani Medicare, predstavljati "političko samoubistvo", i  ono se ponovo pojavljivalo tokom debate. 

Deset kandidata na bini također je iznijelo različite stavove o tome kako se baviti krizom na američko-meksičkoj granici, prenosi BBC.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vučić: I u Beogradu smo osvojili najviše, siguran sam da Šapić ostaje gradonačelnik

Brojni demokrati protiv Bidenove kandidature za reizbor

Demokrate zadržale većinu nad američkim Senatom nakon što je Cortez Masto pobijedila u Nevadi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!