Bosna i Hercegovina

Srednjoškolci iz Mostara u posjeti Parlamentu FBiH

Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Grupa srednjoškolaca iz Mostara,  na zahtjev Udruženja građana „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka, a u okviru projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente", posjetit će danas Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Oni će  obići instituciju i upoznati se o radu Parlamenta Federacije BiH, a u toku posjete razgovarat će sa zastpnicima u Predstavničkom domu: Lanom Prlić, Nerminom Muzurom, Irfanom Čengićem i Nihadom Čolpom,  kao i delegatima  u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  Alisom Hajdarović i  Damirom Džebom. 

Cilj posjete Parlamentu Federacije BiH jeste da se mladi upoznaju o zakonodavnim procedurama, strukturi i načinu funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima.

Teme o kojima će se razgovarati  su: rješavanje pitanja mladih, usklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada i  rješavanje pitanja visoke stope nezaposlenosti mladih i nesklada upisnih politika obrazovnih institucija i realne potrebe na tržištu rada, te odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine.

Projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ podržan je kroz program „Dijalog za budućnost“ pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i UN agencija UNICEF, UNESCO i UNDP.

Cilj posjete Parlamentu Federacije BiH, koja će biti upriličena u 12.00 sati,  jeste da se mladi srednjoškolci upoznaju o zakonodavnim procedurama, strukturi i načinu funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

 

 

(FENA) D.V.