Najave     | 31.07.2019. 09:56 |

Srednjoškolci iz Mostara u posjeti Parlamentu FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Grupa srednjoškolaca iz Mostara,  na zahtjev Udruženja građana „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka, a u okviru projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente", posjetit će danas Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Oni će  obići instituciju i upoznati se o radu Parlamenta Federacije BiH, a u toku posjete razgovarat će sa zastpnicima u Predstavničkom domu: Lanom Prlić, Nerminom Muzurom, Irfanom Čengićem i Nihadom Čolpom,  kao i delegatima  u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  Alisom Hajdarović i  Damirom Džebom. 

Cilj posjete Parlamentu Federacije BiH jeste da se mladi upoznaju o zakonodavnim procedurama, strukturi i načinu funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima.

Teme o kojima će se razgovarati  su: rješavanje pitanja mladih, usklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada i  rješavanje pitanja visoke stope nezaposlenosti mladih i nesklada upisnih politika obrazovnih institucija i realne potrebe na tržištu rada, te odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine.

Projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ podržan je kroz program „Dijalog za budućnost“ pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i UN agencija UNICEF, UNESCO i UNDP.

Cilj posjete Parlamentu Federacije BiH, koja će biti upriličena u 12.00 sati,  jeste da se mladi srednjoškolci upoznaju o zakonodavnim procedurama, strukturi i načinu funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo