Bosna i Hercegovina     | 27.07.2019. 12:57 |

Hrvatski svjetski kongres za bolju povezanost s Hrvatskom i BiH

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 27. srpnja (FENA) – Sudionici redovite godišnje skupštine Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), koja se od 26. do 28. srpnja održava u Mostaru, pozvali su na bolju suradnju i povezanost hrvatskog iseljeništva i matičnih domovina - Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Mi radimo na brojnim projektima čiji je cilj bolja povezanost hrvatskog iseljeništva s naše dvije matične države i to ćemo nastaviti raditi. Na zasjedanju u Mostaru zaključili smo da ćemo se intenzivnije uključiti u lobiranje naših nacionalnih interesa - kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HSK-a Vinko Sabljo.

U zajedničkoj izjavi HSK-a koja je prezentirana novinarima u Mostaru, navedeno je kako četiri milijuna Hrvata i njihovih potomaka koji žive širok svijeta, predstavljaju ogroman potencijal koji se može bolje koristiti na obostranu korist.

"Živo suosjećamo sa svojim narodom u obje naše države u ovim teškim političko-gospodarskim vremenima te još jednom podsjećamo da hrvatsko izvandomovinstvo, kao što je činilo u ratu, može i sada značajno pomoći domovini", navodi se u izjavi.

HSK je pozvao sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini da se učinkovito zauzmu za Hrvate u BiH kako se "hrvatski narod ne bi sveo na zapostavljenu nacionalnu manjinu".

Vezano za izbore u Republici Hrvatskoj HSK je još jednom upozorio na problem premalog broja birališta u inozemstvu, kao i nepostojanje mogućnosti dopisnog ili elektroničkog glasovanja, zbog čega veliki broj hrvatskih državljana koji žive izvan Republike Hrvatske ne mogu ostvariti svoja glasačka prava.

Također, predstavnici HSK-a ustvrdili su kako je nerazumno da hrvatska dijaspora ima manje političkih prava od predstavnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te su zatražili da Hrvati iz Južne Amerike, SAD-a, Kanade i Australije dobiju po jednog zastupnika u Hrvatskom saboru, a Hrvati koji žive u europskim državama dva zastupnika.

Na zasjedanju u Mostaru predstavljene su i Hrvatske svjetske igre, amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju iseljeni Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta.

Na prvim Hrvatskim svjetskim igrama 2006. godine u Zadru nastupilo je oko 300 sportaša, a na petom izdanju te sportske manifestacije sljedeće godine u Zagrebu očekuje se više od tisuću natjecatelja.

- Hrvatske svjetske igre jedan su od naših najvećih projekata. Njime želimo drugoj i trećoj generaciji Hrvata rođenih izvan domovine pokazati kako su Hrvatska i Bosna i Hercegovina njihove domovine i da vrijedi doći, sudjelovati u igrama, družiti se i uživati u ljepotama - kazao je Sabljo.

Hrvatski svjetski kongres je međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, koja za zadaću ima povezati sve Hrvate i Hrvatice, hrvatske udruge i ustanove izvan domovine i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Udruženje 'Žena BiH' obilježilo Dan sjećanja na stradanje žena u ratu

U Tuzli sastanak o temi 'Prevencija i adekvatan odgovor na rodno zasnovano nasilje'

UO PIC-a poziva poslanike RS-a da glasaju protiv zakona u vezi registra neprofitnih organizacija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo