Svijet     | 26.07.2019. 11:22 |

Roettgen poručio Johnsonu: Siledžijstvo neće razbiti evropsko jedinstvo

FENA Internet

BERLIN, 26. jula (FENA) -Siledžijsko ponašanje novog britanskog premijera Borisa Johnsona neće prinuditi Evropsku uniju da kompromitira svoje principe, upozorio je Norbert Roettgen, njemački poslanik i saveznik kancelarke Angele Merkel.

Ulaskom u Downing Street u srijedu, Johnson je postavio pozornicu za nadmetanje s EU, rekavši da će ponovo pregovarati o novom sporazumu za Brexit i zaprijetivši da će, ukoliko EU to odbije, izvesti Britaniju iz bloka do 31. oktobra bez sporazuma o budućim odnosima dvije strane. 

 - Dragi Borise Johnsone: Ni hvalisavi govori ni nasilničko ponašanje neće uspjeti da nas uvjere da odustanemo od naših principa i jedinstva - piše Roettgen, predsjedavajući komisije za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga, u tweetu objavljenom u četvrtak navečer.

- Mi ćemo, umjesto toga, ostati ravnodušni. Johnson, nažalost, svojim riječima i djelima - imenujući vladu punu zagovornika Brexita -nije približio svoju zemlju ostatku kontinenta - piše Roettgen.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je Johnsonu da je sporazum o 'razvodu' koji je dogovorila njegova prethodnica Theresa May u novembru najbolji i jedini mogući sporazum s EU, saopćila je u četvrtak glasnogovornica EU, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'