Ekonomija     | 24.07.2019. 11:11 |

Predsjednici komora Investicionog foruma zapadnog Balkana u augustu u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/PODGORICA, 24. jula (FENA) - Predsjednici komora članica Komorskog investicionog foruma (KIF) zapadnog Balkana u utorak su u Podgorici  na sjednicu Upravnog odbora te asocijacije razgovarali o aktuelnim pitanjima od značaja za daljnji rad i funkcionisanje KIF-a.

Upravni odbor je izrazio zabrinutost što region ulaže u infrastrukturu, a gradi barijere, te što politička situacija ne dozvoljava poslovnoj zajednici napredak i željno očekivano kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta koji bi doprinio njihovoj konkurentnosti.

Komorski investicioni forum i privredne komore članice nastavljaju svoje aktivnostima, te ostaju na putu realizacije zadatih ciljeva i projekata od kojih će u konačnici benefite imati upravo poslovna zajednica, navode iz VTKBiH.

Kako je istaknuto prioriteti KIF-a bit će kreiranje paketa proizvoda i usluga koje će biti koncipirane na način da kompanije u njima prepoznaju svoj interes, a Komorski investicioni forum kao pouzdanog partnera.

Između ostalog,  u planu je formiranje zajedničkih institucija, zajednički nastup na tržištima, kao i jačanje saradnja sa relevantnim institucijama i organizacijama kako u regionu, tako i u Evropskoj uniji ali i drugim tržištima.

Da je KIF na dobrom putu potvrđuje i činjenica da je KIF partner EBRD-u, Evropskoj komisiji, RCC-u, CEFTA Sekretarijatu itd.

Sastanku Upravnog odbora prethodio je sastanak mreže nacionalnih koordinatora Komorskog investicionog foruma, kao i sa predstavnicima CEFTA Sekretarijata i GIZ-a.

Upravni odbor pozdravlja početak zajedničkog upravljanja graničnim prijelazom Tabanovci-Preševo između Republike Srbije i Sjeverne Makedonije 1. augusta, što će u velikoj mjeri doprinijeti bržem protoku ljudi i robe, te izražava nadu da će isti projekat biti realizovan i u ostalim ekonomijama regiona.

Takođe je najavljeno učešće predsjednika komora članica KIF-a na predstojećoj konferenciji „Izazovi izvoza“ 29. augusta u Sarajevu u okviru projekta „100 Najvećih“,  kao i Gala ceremoniji dodjele priznanja „100 Najvećih u BiH“  18. septembra također u Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo