Stranačke aktivnosti     | 23.07.2019. 15:18 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Naša stranka: Zahtijevamo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor u vezi s Trgovskom gorom

Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori tema je o kojoj se još danas, ravnopravno s Hrvatskom,  mora početi pitati i Bosna i Hercegovina. Radi se o nuklearnom otpadu na granici s BiH i potencijalnoj ugroženosti oko 230.000 naših građanki i građana te prirodnog naslijeđa naše zemlje od neprocjenjive vrijednosti.

Ignorantski odnos prema ovom problemu koji su pokazale sve hrvatske institucije kojima su bili upućivani upiti u vezi s Trgovskom gorom je neprihvatljiv. Ne može se govoriti o dobrosusjedskim odnosima ako su se susjedi spremni svjesno upustiti u ugrožavanje života preko 200.000 naših građana.

Međutim, krivica nije samo na Hrvatskoj. Ignorantski odnos prema našoj državi uslovljen je i ponašanjem članova našeg Predsjedništva koje se u međunarodnim odnosima doživljava krajnje neozbiljno. Ne ostavljaju dojam državnika, međusobno posvađani, nesposobni da imaju ijedan jedinstven stav koji bi bio primjenjiv na cijelu BiH.

Krajnje je vrijeme da se uozbilje i da se u vezi s pitanjem Trgovske gore postave jedinstveno, državnički.

Moramo ojačati svoju pregovaračku poziciju. Zahtijevamo stoga od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor. Moramo dobiti informaciju zašto Hrvatska odbija da zajedno sa Slovenijom odlaže nuklearni otpad u Sloveniji, iako je argument i slovenske strane da je zemljište na Trgovskoj gori nepodesno za odlaganje nuklearnog otpada. Od Slovenije očekujemo, ako se već upuštaju u raspravljanje o Trgovskoj gori, da u tu raspravu uključe i BiH. Moramo insistirati da pod hitno dobijemo odgovore i na sve tražene upite poslane Hrvatskoj pa i po cijenu prijetnje prekidom diplomatskih odnosa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!