Bosna i Hercegovina     | 20.07.2019. 15:04 |

ŽO HDZ BiH Soli nezadovoljan što u novoj županijskoj vladi nema nijednog Hrvata

FENA Saopćenje

TUZLA, 20. srpnja (FENA) - Županijski odbor HDZ-a BiH Soli oglasio se u subotu priopćenjem za javnost u kojem ističe kako je koalicija u Tuzlanskoj županiji koju čine SDA,DF, SBB, SBiH nastavila kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema nijednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je ustavna i zakonska obveza.

Ustav Tuzlanske županije kao i Zakon o Vladi jasno su propisali da sastav Vlade TŽ odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, i to na temelju popisa iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ih žalosti činjenica da je izostao dijalog u Tuzlanskoj županiji bošnjačkih političkih predstavnika koji čine novu koaliciju s predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, a što bi bila svojevrsna logika budući da je takva koalicija već postignuta u nekoliko županija kao i kod nedavnog izbora rukovodstva Parlamenta Federacije BiH.

-  Nemoguće je prihvatiti činjenicu da nitko od Hrvata nema stručnosti obnašati najviše funkcije, čak naprotiv želimo jasno istaći da su Hrvati s ovih prostora uvijek znali odgovoriti postavljenim zadaćama i svojim radom doprinosili razvoju ovog kraja i to se kroz povijest jasno dokazalo – navode u Županijskom odboru HDZ-a BiH Soli.

Također ističu kako je Klub Hrvata u Skupštini TŽ kojeg čine Boris Krešić iz DF-a i Vedrana Petrović iz SDP-a ostao je nijem na ove okolnosti što samo znači, kako kažu, "njihovu potvrdu i odobravanje politike isključivanja jednog od naroda iz političkih procesa i odlučivanja".

-  Pozivamo  sve političke predstavnike, kao što nas poziva i Ustav BiH i Ustav Tuzlanske županije na iskren dijalog koji je ovog puta izostao. Ukoliko želimo graditi bolje, perspektivnije i pravednije društvo onda zaista moramo uvažavati te zajednički kreirati ciljeve. Nikako ne bismo smjeli isključivati jedni druge – zaključuje se u priopćenju ŽO HDZ-a BiH Soli.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta