Svijet     | 18.07.2019. 14:00 |

Zbog suša i poplava u Sjevernoj Koreji u porastu stopa pothranjenosti

FENA Internet

SEUL, 18. jula (FENA)  - Stope pothranjenosti i bolesti povećale su se u Sjevernoj Koreji u kojoj su usjevi prepolovljeni zbog suša  i poplava, objavila je Međunarodna federacija Crvenog križa i Društva Crvenog polumjeseca (IFCR) u četvrtak.

Međunarodne humanitarne agencije kao i sjevernokorejski državni mediji upozoravali su da bi nestabilno vrijeme sa sušama i poplavama i nedostatak pristupa izvorima mogli uzrokovati krizu s hranom u zemlji koja je pod strogim međunarodnim sankcijama u svrhu pritiska na vođu Kim Jong Una zbog nuklearnog i balističkog programa.

"Već vidimo učinke ove suše na ranjive osobe. Stope pothranjenosti i bolesti koje se prenose vodom kao što su proljev i kolitis rastu", izjavio je Mohamed Babiker, šef ureda IFRC-a u Sjevernoj Koreji.

Nakon procjene u maju da će ovogodišnja žetva biti upola manja od očekivane, IFRC je potrošio oko 250.000 američkih dolara da postavi mobilne pumpe za vodu koje bi omogućile dvostruki prinos usjeva u pogođenim područjima.

Povremena glad česta je pojava u Sjevernoj Koreji, navode južnokorejski stručnjaci, no 90-ih godina prošlog stoljeća diljem te zemlje od gladi je umrlo milion ljudi, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja je prošle godine povećala uvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda, prema trgovinskim podacima koje su prikupili Ujedinjeni narodi.

No, Centar za napredne obrambene studije iz Washingtona, dokumentirao je u izvještaju ove sedmice  kako Sjeverna Koreja također nastavlja uvoziti luksuznu robu vrijednu milione dolara, uključujući najmanje dvije oklopne limuzine u vrijednosti od po 500.000 dolara.

Južnokorejska obavještajna agencija priopćila je zastupnicima u utorak kako je suša pogodila sjevernokorejsku ekonomiju koje se već suočava s poteškoćama kao što su povećanje trgovinskog deficita, nestašice deviza i produbljivanje krize zbog sankcija.

Padavine u Sjevernoj Koreji smanjene  su za više od 30 posto ove godine u odnosu na godinu ranije, a postoje naznake pogoršanja situacije s hranom.

Južna Koreja je saopćila kako će donirati 4,5 miliona dolara Svjetskom programu hrane (WFP) i najavila da će također isporučiti 50.000 tona riže sjevernom susjedu.

Južna Koreja također je nedavno donirala 3,5 miliona dolara dječjem fondu Ujedinjenih naroda (UNICEF) za humanitarne projekte u Sjevernoj Koreji.

Prošle sedmice, državna novinska agencija KCNA iz Sjeverne Koreje saopćila je kako je u toku kampanja za ublažavanje posljedica suše, kopanjem kanala i bunara, instaliranjem pumpi i korištenjem ljudi i vozila za transport vode.

Službeni televizijski emiter u ponedjeljak je upozorio na daljnje štete u nadolazećoj kišnoj sezoni. Uz snimke potopljenih zgrada i sela u kojima su kuće uništene klizištima, navodi se da je zemlja u junu stradala od poplava.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana