Bosna i Hercegovina     | 18.07.2019. 14:05 |

FUCZ i EUFOR - Zajednička vježba helikopterskog spašavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i EUFOR-a održali su vježbu helikopterskog spašavanja potencijalnih žrtava minske ili neke druge nesreće.

Obuka je izvedena u srijedu u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u rejonu Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac.

Organizatori te obuke i vježbe su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ, a njen cilj bio je prezentacija mogućnosti učesnika i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i saradnja i zajedničko djelovanje na terenu, saopćeno je iz FUCZ-a. 

Prvi dio obuke obuhvatao je teorijski dio koji se sastojao od upoznavanja s opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok je u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome su pripadnici FUCZ-a radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Vježba je imala tri scenarija, a uključila je spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom, dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i njen transport helikopterom

Za vježbu je korišten EUFOR-ov helikopter Agusta Bell 212, a obuku je uspješno završilo 12 pripadnika FUCZ-a.

Akcenat vježbe je bio na uvježbavanju i usaglašavanju procedura FUCZ i vazduhoplovnih snaga EUFOR-a (Austrijskog vazduhoplovstva), koje zračnim putem daje medicinsku podršku (MEDEVAC) u EUFOR-u, kako bi se u slučaju bilo kakvih sličnih minskih nesreća na nepristupačnom terenu moglo zajednički i u što kraćem vremenu odgovoriti i što prije spasiti uneserećenog.

Namjera te vježbe bila je da se pokaže šta se sve može desiti ljudima u BiH kada sebe dovedu u opasnost, poput slučaja alpiniste koji se zaglavi u stijenama ili kod neke druge opasne situacije kao što je izvlačenje žrtve minske nesreće, s obzirom na još uvijek veliku zagađenost  BiH minama i NUS-om.

Obukom i vježbom, koja je ocijenjena veoma uspješnom, sigurnost na planinskim područjima u Bosni i Hercegovini bit će znatno poboljšana, kako za bh. građane, tako i za  turiste koji sve više posjećuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, poručuju iz FUCZ-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo