Svijet     | 18.07.2019. 07:40 |

Šef kabineta kancelarke: Merkel je dobrog zdravlja, ostaje do kraja mandata

FENA Agencije

BERLIN, 18. jula (FENA) - Kancelarka Angela Merkel je dobrog zdravlja i namjerava odslužiti cijeli mandat do 2021. godine u koaliciji sa saveznicima iz Socijaldemokratske partije Njemačke, izjavio je za Reuters šef njenog kabineta Helge Braun.

Merkel, koja je napunila 65 godina, imala je posljednjih sedmica nekoliko napada drhtavice na javnim ceremonijama, što je pokrenulo špekulacije o njenom zdravstvenom stanju, dok ona insistira na tome da je "dobro".

Braun je rekao da je kancelarka dobrog zdravlja i da je sposobna odraditi cijeli mandat, do saveznih izbora zakazanih za 21. oktobar 2021. godine.

U javnosti se četvrti mandat Merkel dovodi u pitanje zbog njenih napada drhtavice i mnogi se pitaju da li će se socijaldemokrate povući iz vladajuće koalicije, koju mnogi članovi te lijevo orijentirane stranke žele napustiti.

Braun ipak očekuje da će socijaldemokrate ostati u koaliciji s konzervativnim blokom Angele Merkel, Kršćansko-demokratskom unijom.

On je rekao da ne vjeruje da će Socijaldemokratska partija Njemačke okrenuti leđa u trenutku kada se njemačka vlada mora pozabaviti Brexitom i pomoći oblikovanju evropske budućnosti te da naredne godine preuzme predsjedavanje Evropskom unijom, prenosi Al Jazeera Balkans. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom