Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 14:48 |

Wigemark domaćin javne debate održane u Čajniču

FENA Elma Geca

ČAJNIČE, 17. jula (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark bio je domaćin javne debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU, koja je danas održana u Čajniču.

Skupu su prisustvovali i holandski ambasador u BiH Reinout Vos, slovački ambasador u BiH Martin Kačo te renomirani stručnjaci iz regiona.

Osma javna debata koju organizira Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BIH upriličena je u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ koji se realizuje u lokalnim zajednicama širom BiH.

-Meni je zadovoljstvo što sam danas u Čajniču, to je dio aktivnosti koje EU provodi u zajednicama u cijeloj zemlji uključujući nivoe kantona i posebno lokalnih samouprava, gdje želimo imati direktan dijalog sa građanima. Podsjećanja radi, Evropska komisija je prije mjesec i po dana objavila mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo i smatramo da je ovo pravi trenutak za diskusiju, šta to zapravo znači i koji su dalji koraci - kazao je Wigemark.

Naglasio je da se ciljano obilaze manje zajednice lokalne samouprave u RS-u kako bi se naglasila njihova važnost i istakli različiti izazovi i problemi s kojima se suočavaju. Po ocjeni Wigemarka, najčešće ne dobivaju dovoljno pomoći od viših razina, posebno sa entitetskog nivoa, a situacija je, smatra, manje više slična i u FBIH.

- Problemi i izazovi u lokalnim samoupravama su u najvećem dijelu ove zemlje uglavnom isti što su potvrdili i nalazi studije koju je EU provela prije godinu dana u okviru inicijative za lokalne vlasti. Ovaj izvještaj je dao i različite preporuke i nalaze i jedna od važnih oblasti kojom se bavi je pitanje raspodjele javnih prihoda što bi se trebalo unaprijediti. Jasno je da ne postoji dovoljno novca za sve potrebe, ali treba težiti i uravnoteženom rastu i razvoju različitih područja u ovoj zemlji, a što vam i pomaže u iskoracima u evropskim integracijama - kazao je šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark je naglasio da je generalni princip u EU da se lokalna pitanja trabaju rješavati upravo na lokalnom nivou.

-Česta je zabluda da je EU neki veliki projekt centralizacije gdje ćete vi imati Brisel ili neke druge centre koje donose odluke, to nije istina i realnost. Ovo je zemlja koja je izrazito decentralizirana u smislu svog uređenja, a istovremeno bi ta decentralizacija trebala donijeti snažnije lokalne samouprave i to zaista važi za oba entiteta. Umjesto ove situacije koju imate, gdje se enititeti ponašaju kao mini države u pokušaju da centraliziraju sve resurse koje imaju na raspolaganju na razini entiteta, naravno onda i razina BiH pokušava to isto da uradi sa centralizacijom. Na gubitku su lokalne samouprave odnosno sami građani jer su to mjesta gdje se pružaju usluge, gdje se prakticira demokratija i zato mi želimo čuti izravno mišljenje građana - poručio je Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH sutra će boraviti i u Goraždu gdje će se sastati s premijerkom BPK-a Aidom Obućom i predsjedavajućom kantonalne skupštine Editom Velić kako bi ih upoznao s aktivnostima vezanim za evropske integracije i obavezama ovog kantona iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'