Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 10:15 |

Sastanak o preporukama za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sa suradnicima i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, održala je sastanak s predstavnicima Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine Suda BiH.

Na sastanku je razgovarano o preporukama datim nakon sastanka s glavnim tužiteljem pri MRMKS, Serge Brammertzom, a koje se odnose na ubrzanje procesuiranja predmeta ratnih zločina, te održavanje visokih pravosudnih standarda u procesuiranju predmeta.

Također, jedna od tema sastanka odnosila se na ustupanje predmeta ratnih zločina na procesuiranje pravosudnim institucijama u susjednim zemljama, u slučajevima gdje su optužnice potvrđene a optuženi nedostupni pravosuđu BiH, a posebno u optužnicama koje su podignute u predmetima Kategorije II koji su proslijeđeni iz MKSJ, uz koordinaciju i nadzor ureda tužitelja pri MKSJ/MRMKS.

To pitanje izuzetno je važno, zbog postojanja više desetina predmeta u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze u susjednim zemljama, a riješavanje navedene situacije izuzetno je bitno u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.

Sastanak spada u redovite aktivnosti u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. Na sastancima se razgovara o praktičnim pitanjima koja su bitna za efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina i prevazilaženje poteškoća koje se pojave u praksi.

Sastanci dužnosnika Tužiteljstva BiH i Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine, održavaju se kontinuirano, s ciljem ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina i bolje učinkovitosti pravosudnih institucija u toj oblasti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje 32 ilegalna migranta preko teritorije BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom