Kultura     | 17.07.2019. 09:35 |

Općina Centra Sarajevo donirala 10.000 KM Akademiji nauka i umjetnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu.

Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava od 10.000 KM iz budžeta te lokalne zajednice za organizaciju naučne konferencije o temi "75. godišnjica zasjedanja ZAVNOBIH-a: povijesna utemeljenost državnosti Bosne i Hercegovine“.

S tim u vezi, sekretar Sekretarijata Akademije nauka i umjetnosti BiH Amra Avdagić posjetila je Općinu Centar gdje su joj sekretar te općine Jasna Beba i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić uručile zaključak o isplati pomenutih sredstva a kojeg je uime Općine potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić.

- Vaša podrška nam puno znači jer, kao što je poznato, još uvijek nije riješen status Akademije koja se prvenstveno finansira iz budžeta Kantona Sarajevo, što je dovoljno samo za naš opstanak, ali ne i za puni i širi radni angažman ove ustanove. Mi smo prepoznali u vama ljude koji su na lokalnom nivou spremni da podrže državu i njenu državnost kroz različite aktivnosti, pa evo i kroz organizaciju ove izuzetno značajne konferencije. Uvijek ste bili tu da podržite naš rad i veliko vam hvala na tome - kazala je Avdagić.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ustanovljena je zakonom 1966. godine kao najviša naučna i umjetnička institucija na prostoru BiH. Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji.

Općina Centar je unazad nekoliko godina izdvojila oko 60.000 KM za podršku razvoju i radu Akademije nauka i umjetnosti BiH, saopčeno je iz te općine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pašalić Kreso: Tekst o 'Safer' učenju u najmanju ruku zbunjujući, ako ne i šokantan

Pokrenut projekt 'Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u BiH'

ANUBiH usvojila apel za prestanak neprijateljstava i stradanja civila i djece u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana