Svijet     | 16.07.2019. 13:05 |

UN zabrinut restriktivnim američkim mjerama prema iranskom ministru Zarifu

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 16. jula (FENA) - Ujedinjene nacije poručile su Sjedinjenim Državama da su zabrinute zbog restriktivnih mjera putovanja uvedenih iranskom ministru vanjskih poslova  Mohammadu Javadu Zarifu, saopćio je portparol Svjetske organizacije.

- Sekretarijat je svjestan restriktivnih mjera koje je nedavno uvela zemlja domaćin osoblju stalne misije Irana u UN-u i diplomatima te zemlje - izjavio je Farhan Haq, zamjenik glavnog portparola generalnog sekretara UN-a,  Antonia Guterresa.

- Sekretarijat je u bliskom kontaktu sa stalnim misijama Sjedinjenih Država i Irana u Ujedinjenim nacijama po tom pitanju, i izrazio je svoje brige zemlji domaćinu - rekao je  Haq novinarima na redovnom brifingu za medije.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je ranije da je dao zeleno svijetlo za odobrenje vize Zarifu radi boravka u sjedištu UN-a u New Yorku, dodajući da će Zarifovo kretanje biti značajno ograničeno.  

Zarifu i drugim članovima iranske delegacije, koji su stigli u New York u nedjelju, bit će dopušteno kretanje između sjedišta UN-a i iranske misije, te rezidencije iranskog ambasadora u UN-u koja se nalazi u blizini, izjavio je Pompeo za Washington Post.

- Američki diplomati ne hodaju slobodno po Tehreranu, stoga mi ne vidimo nikakvog razloga da se iranski diplomati slobodno kreću New Yorkom - navodi Post riječi Pompea.

Otkako se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma u prošloj godini, odnosi između dvije zemlje pogoršali su se rastućim napetostima u Omanskom zalivu, Perzijskom zalivu i Hormuškom moreuzu, te ponovnim uvođenjem američkih sankcija protiv Irana.

Haq je kazao da je  Guterres jasno poručio da je iranski nuklearni sporazum veoma značajno postignuće.

- Generalni sekretar u više navrata je pozivao sve strane da se povinuju odredbama sporazuma i da očuvaju sporazum. U suprotnom, postoji mogućnost konfrontacije u regiji ionako opterećenoj velikim napetostima - izjavio je Haq, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Visoki predstavnik upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Mirovni sporazum

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom