Kultura     | 15.07.2019. 20:24 |

Izložba savremenog kineskog slikarstva 'Zanos kistom' otvorena u Sarajevu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Izložba savremenog kineskog slikarstva pod nazivom "Zanos kistom", koja posredstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini gostuje u Sarajevu, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Nesvakidašnja postavka, koja dolazi iz zemlje čije slikarstvo predstavlja jednu od najstarijih postojećih umjetničkih tradicija u svijetu, prilika je za bh. građane da se prvi puta na najneposredniji način upoznaju sa stvaralačkim potencijalima kineske umjetnosti, u konkretnom slučaju - novim radovima slikara Kineske nacionalne slikarske akademije.

Riječ je o radovima objedinjenim medijem laviranog tuša i nastalih 'na tragu' formiranja novog sistema vrijednosti u savremenom kineskom slikarstvu, koje se oslanja na stvaralačku sintezu tradicionalne kulture i temeljnih karakteristika savremene umjetnosti.

Kako je u povodu otvaranja postavke kazala otpravnica poslova kineske ambasade u BiH Zhou Yan, izložba kineskog slikarstva predstavlja jedan u nizu kulturnih događaja upriličenih u povodu 70. godišnjice osnivanja NR Kine, a što, istovremeno, koindicira sa 25. godišnjicom uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH.

Podsjetila je kako se odnosi dviju zemalja u kontekstu inicijative "Pojas i put" i saradnje u okviru platforme "17 plus jedan" ubrzano razvijaju, potcrtavajući kako se dobri bilateralni odnosi temelje na dobrom razumijevanju i kulturnoj razmjeni.

Yan je istaknula kako su u pogledu daljnjeg razvoja odnosa trgovinska razmjena i privredna saradnja važne, ali i da su kulturna razmjena i jačanje razumijevanja između ljudi oslonac napretka na planu jačanja svestrane saradnje.

Ocijenila je kako kulturni događaji i pored geografske udaljenosti predstavljaju priliku za bolje upoznavanje, najavljujući nova gostovanja kineskih stvaralaca iz oblasti filma i muzike.

Na značaj kulture i umjetnosti za jačanje veza na globalnom planu ukazao je i zamjenik direktora Kineske nacionalne slikarske akademije Zhang Jiangzhuou, istaknuvši kako događaji poput aktuelne izložbe predstavljaju platformu za unapređenje i razvoj svestranih odnosa.

U osvrtu na specifičnosti kineskog slikarstva, kazao je kako se ono temelji na slobodnom oblikovanju i slobodnom izražavanju motiva i senzibiliteta umjetničkih stvaralaca, uključujući inovativni pristup u načinu predstavljanja aktuelne zbilje, ali i trendova savremene kineske umjetnosti.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da kuća na čijem je čelu može biti domaćin jednom ovako nesvakidašnjem događaju.

- Kina i BiH jesu geografski daleko, ali i ovaj događaj pokazuje da kultura zbližava ljude, te da je to jedan od najboljih načina za bolje upoznavanje i saradnju - kazao je Krsmanović, ocijenivši bliskim i prijateljskim odnose dviju zemalja, uz uvjerenje da će uslijediti i uzvratno gostovanje bh. umjetnika u Pekingu, ili drugdje u Kini.  

Organizator izložbe, Kineska nacionalna slikarska akademija, nastoji, kako je rečeno, pokazati kako tehnika laviranog tuša, kao specifičan oblik kineskog slikarstva ide ukorak s vremenom, 'očitava' stvarnu svakodnevicu i duhovna propitivanja savremenog čovjeka, te, istovremeno, promovira ulogu umjetnosti u izgradnji humanije civilizacije.

Kao temeljni nositelj kineske kulture i historije, odraza ličnosti slikara i iskustva umjetnosti, slikarstvo laviranim tušem fokusirano je na slikanje slobodnom rukom i njime se pridaje velika pažnja subjektivnom duhovnom osjećaju i doživljaju svijeta.    

Lavirani tuš (kinesko mastilo) je specifična tehnika u kojoj se osim linije koristi više likovnih elemenata (ton i tekstura), a izvodi se tako da se suhom četkom ispire naneseni namaz tuš koji se po potrebi nanosi ponovo. Tuš je mokra slikarska tehnika, koja se, pored kaligrafije, koristi u slikarstvu i za prikazivanje pejzaža, simbola, portreta...

Organizator izložbe "Zanos kistom" je Kineska nacionalna slikarska akademija, a njeno gostovanje u glavnom gradu BiH osigurano je posredstvom Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo