Svijet     | 15.07.2019. 08:29 |

Privedene 152 osobe u Parizu tokom proslave Nacionalnog praznika

FENA Internet

PARIZ, 15. jula (FENA) - Najmanje 152 osobe su privedene tokom demonstracija žutih prsluka u Parizu, organiziranih za vrijeme vojne parade povodom 14. jula - Dana pada Bastilje.

U saopćenju pariške policije navodi se da su 152 osobe privedene tokom nereda u blizini Champs-Elysees, prenosi agencija Anadolija.  

Među privedenima su i lideri žutih prsluka Maxime Nicolle, Eric Drouet i Jerome Rodrigues. 

Žuti prsluci su se okupili uprkos zabrani, a došlo je i do sukoba demonstranata i policije. Policija je protiv demonstranata koji su izazivali nerede koristila suzavac. 

Ranije su pripadnici snaga sigurnosti zabranili organiziranje demonstracija na prometnijim lokacijama u Parizu, uključujući Champs-Elysees. 

Tokom demonstracija žutih prsluka u Champs-Elyseesu 16. marta uništeno je nekoliko objekata, a policija nakon toga ne dozvoljava proteste na tom području. 

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo